Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
Satır Başlarıyla Yeni Hükümetin Ekonomi Programı

Başbakan Sayın Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Hükümet yoğun bir gündemle işbaşı yaptı. Yeni Hükümeti içte ve dışta çok yoğun bir sorunlar gündemi bekliyor. Hızlı bir tempoyla çalışmalarına başlayan 65. Hükümetin ekonomi programı da en azından diğer reform başlıkları kadar yoğun.
Hükümetin öncelikli hedefleri içinde yoksulluğu azaltmaya yönelik sözleri dikkat çekici. Bu amaçla, mesleki eğitimin önemi, kamuda insan gücünün planlanması, sosyal yardım ile istihdam arasındaki bağı güçlendirmeye yönelik çalışmaların yoğunlaşacak olması  hızlı bir reform süreci geçireceğimizin ilk işaretleri olarak önemli.
 
Başbakan Sayın Yıldırım tarafından açıklanan ekonomi programı içinde yer alan konulardan önemli olanları şöyle sıralamak mümkün: 
  • Çalışma hayatında kadın erkek fırsat eşitliği bilincini güçlendirilmesi. Kadınlar için iş ve aile yaşamını uzlaştırmaya yönelik programların gerçekleştirilmesi.
  • Genç girişimciliği güçlendirmeye yönelik finansman, teknoloji, işletme ve pazarlama gibi konularda muhtelif programların desteklenmesi. Bu bağlamda, kendi işini kurmak isteyen gençlere 100 bin liraya kadar faizsiz parasal destek verilmesi. 
  • İş bulan gençlere, 3 yıl boyunca Gelir Vergisi muafiyeti getirilmesi
  • Çalışma hayatını düzenleyen, iş güvenliği ve kıdem tazminatı konularında tüm sosyal taraftarlarla görüşülerek, çalışanın hak ve hukuku gözetilmek suretiyle birlikte çözüme kavuşturulması. 
  • Toplum yararına çalışma programlarında ailesinde çalışan olmayanlara öncelik verilmesi.
  • Dar gelirli emeklilere TOKİ'yle konut edindirme imkanlarının artırılması.
  • Bir yandan makro ekonomik istikrar ve kazanımları güçlendirirken, bir yandan da sektörel dönüşümlere odaklanmak suretiyle büyüme potansiyelini daha yukarı çekilmesine yönelik tedbirlerin artırılması.
  • Güven ve istikrar içerisinde üretim ağırlıklı, nitelikli, girişimci, yenilikçi işletmelerin çoğaltılması.
  • Ülke kalkınmasına daha fazla ivme sağlayacak yüksek katma değerli alanlara odaklanmak amacıyla imalat sanayinde yenilikçi, yüksek teknolojili sektörlere dayalı biçimde dönüşümün sağlanması. 
  • Kamu gelir ve harcamalarında kalitenin artırılmasına önem verilmesi.
  • Kamu altyapı yatırımlarının ekonomide üretimin sağlıklı olarak geliştirilmesini, özel sektörün ihtiyaç duyduğu alanlara pozitif olarak aktarılması. Kamu eliyle yapacak nitelikli altyapılarını, özel sektör yatırımlarını, teşvik edecek, kapasitesini artıracak, bir taraftan da verimlilik bazlı büyüme dinamiklerine katkı sağlanması.
  • Cari açığı kapatılmasında ihracatın önemi ve artırılması,  aynı zamanda kalitesini de artırmak.  Kilo başına ihracatın birim değerini 2 dolardan 10 dolara çıkaracak yüksek teknolojik değeri olan katma değerli ürünlere öncelik verilmesi.
  • Para politikalarının temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek amacıyla, para politikası finansal istikrarının  gözetilmesi ve fiyat istikrarını da sağlamak amacıyla çelişmemek sebebiyle uygulanacak üretim, istihdam ivme politikalarının desteklenmesi. 
  • Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi uygulamasına devam edilmesi
  • Kayıtdışılığın azaltılması yönünde çalışmaların daha etkin hale getirilmesi. 
  • Kamu özel işbirliği ile başlatılan büyük projeler tamamlanması.
  • İşsize iş bulunması bu konuda yatırımların hızlandırılması, özellikle özel sektörün cazip bulmadığı alanlarda kamunun oluşturacağı özel mekanizmalarla yatırım götürülmesi ve özel istihdamın desteklenmesi 
  • Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere, yatırım açığı bulunan bölgelerde yeni bir programla devlet eliyle özel sektör işbirliğiyle burada yatırımların hayata geçirilmesi ve istihdam alanlarının oluşturulması
Görüldüğü gibi, ekonomi programının uygulanmasıyla birlikte çarkların daha hızlı dönmesi, hedeflenirken sosyal dengelerde gözetilmektedir. Özellikle ekonomik ve sosyal dengelere ülke olarak her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz bir gerçektir. 
Evet; Sayın Yıldırım’ın Başbakanlığında kurulan 65. Hükümetin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyoruz. 

Yayın Tarihi : 14.06.2016 / Okunma Sayısı : 1,056
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr