Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
Türkiye Un Sanayi, 12. TUSAF Kongresi’nde buluştu

“Global Ticaret ve Değirmen Teknolojileri” temalı 12. TUSAF Uluslararası Kongre ve Sergisi, 1-2 Nisan tarihlerinde Antalya Sueno Hotels Deluxe Belek’te başarıyla gerçekleştirildi. T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in açtığı kongreye, yerli ve yabancı 800’den fazla delege katıldı.
 
Türkiye’nin tüm coğrafi bölgelerine yayılmış firmaların kurduğu 8 derneği ve 412 üyeyi temsil eden Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), her yıl olduğu gibi bu yıl da Antalya’da “TUSAF Uluslararası Kongre ve Sergisi”ni düzenledi. 12.’si düzenlenen ve ana temanın “Global Ticaret ve Değirmen Teknolojileri” olduğu kongre, 1 Nisan Cuma günü Antalya Sueno Hotels Deluxe Belek’te, yerli ve yabancı 800’den fazla delegenin ağırlandığı dev bir organizasyonla başladı.
 
Kongreye, ATB Yönetim Kurulu Üyesi Şemsettin Aktuğlu ve Meclis Üyesi Adem Uyanık ve 5. Hububat Mamülleri Meslek Komitesi üyesi Fetullah ŞEVGİN katıldılar.
Un sanayicilerini, tüccarları, tedarikçileri, değirmen makinecilerini, ekmek ve fırıncılık mamulleri üreticilerini bir araya getiren kongre, Veysel Çelikdemir’in kum sanatı gösterisiyle başladı. Gösteriden sonra kongrenin açılış konuşmasını yapan TUSAF Başkanı Eren Günhan Ulusoy, şunları aktardı: “Dünya un ticaretinin yüzde 20,25’ini gerçekleştirerek un ihracatında dünyada birinci sırada yer alan Türkiye, 2015 yılında un ihracatını değer bazında bir önceki yıla göre yüzde 5,2 arttırmıştır. 2015 yılında, çevre ülke pazarlarımızda yaşanan problemlere rağmen, un sanayicilerinin ihracattaki başarısı sayesinde Türkiye’nin kasasına yaklaşık 1 Milyar Dolar gelir sağlanmıştır. Un, makarna, irmik, bisküvi ve bulgurdan oluşan buğday mamulleri ihracatı ise 3 Milyar Dolar’a yaklaşıyor. Un ihracatının bölgelere göre dağılımına baktığımızda Güneydoğu Anadolu bölgemizin, toplam ihracatın miktar bazında yüzde 43’ünü, değer bazında ise yüzde 45’ini gerçekleştirdiğini görmekteyiz. 2. sırada yüzde 21’lik oranla Marmara bölgesi yer alırken, 3. sırayı yüzde 13 ile Akdeniz ve 4. sırayı yüzde 11’lik oranla Karadeniz bölgesi almıştır. En çok ihracatın gerçekleştirildiği ilk 5 şehre bakacak olursak; Mardin yüzde 21 ile 1. sırada yer almaktadır. Mardin’i sırasıyla yüzde 18 ile Gaziantep, yüzde 12 ile İstanbul, yüzde 7,4 ile Samsun ve yüzde 7,3 ile Mersin izlemektedir.”
Eren Günhan Ulusoy’dan sonra söz alan Avrupa Birliği Un Sanayicileri Derneği Başkanı Gary Sharkey ise dünya ekmek tüketimine dikkat çekti.
 
TORUNLARIMIZ, GELECEKTE TOPRAĞI SAKSIDA GÖRECEK
Kongrenin açılış programına katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, konuşmasında tarıma önümüzdeki yıllarda daha çok talep olacağını vurguladı. İnsanlığın gıda erişiminde ciddi sorunlar yaşadığını hatırlatan Bakan Çelik, şunları aktardı: “Gıdaya erişememe tehdidiyle karşı karşıyayız. Dünyanın dört bir yanında 3 milyar ton gıda israf ediliyor. Yani dünyada bir tarafta sefaletin, bir tarafta da sefahatin yaşandığını görüyoruz. Gıda, topraktan oluyor. Toprak olmadan bunları konuşmamız söz konusu değil. Dünyada 5 milyar hektar, tarıma elverişli arazi var. Bunun ancak 3.1 milyar hektarı tarım alanı olarak kullanıyor. Ülkemize baktığımız zaman, her yıl 100 bin hektar arazinin tarım dışı kaldığını görüyoruz. Tarım alanlarımıza sahip çıkmazsak torunlarımız toprak diye bir şey bilmeyecek. Ancak toprağı saksıda görecekler.” dedi.
 
 
KONGRE'DE 4 OTURUM, 13 KONUŞMACI SUNUM GERÇEKLEŞTİRDİ
 
2 gün süren ve 4 oturumdan oluşan kongrenin ilk oturumu, AgResource Company CEO’su Dan BASSE’in “Tahılın içinde yüzen bir Dünya- Ne Kadar düşük, Ne Kadar Süre için?” başlıklı sunumuyla açıldı. TUSAF Başkanı Günhan Ulusoy moderatörlüğünde gerçekleştirilen ikinci oturumda, Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin ÇEVİK, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Çağatay MARAŞ, INTL FCStone Doğu Avrupa ve Karadeniz Bölgesi Risk Yönetimi Danışmanı Matt AMMERMANN, Institute for AGricultural Market Studies (IKAR) Direktörü Dimitri RYLKO ve ConsiliAgra Direktörü Emily FRENCH birer sunum gerçekleştirdi.
 
“Değirmen Teknolojileri” başlığıyla üçüncü ve dördüncü oturumlarda ise 7 konuşmacı yer aldı. Green Storage, Post Harvest Research Entomologist and Consultant CEO’su Prof. Dr. Shlomo NAVARRO; Genç Değirmen A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin Ali ÇAĞLAR; Polen Un ve Gıda Arge Müdürü Ozan TANYERİ; Marmara Grup’tan Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Kemal ÖZÇELİK; Uzman Diagramcı Rıfat TANIK; Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Sertaç ÖZER ve Türk Ekonomi Bankası’ndan Baş Ekonomist Selim ÇAKIR, “Değirmen Teknolojileri” oturumlarında birer sunum gerçekleştirdi.

Yayın Tarihi : 01.04.2016 / Okunma Sayısı : 2,944
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr