Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
Kırmızı ette KDV indirimi olacak mı?

Et fiyatlarının alınan tedbirlere rağmen düşmemesinin perde arkasında bazı firmaların dedikodu spekülasyonu olduğu belirlendi. 4-5 firmanın 5-10 kuruş günlük ve haftalık zam yapmasının ardından et fiyatlarını spekülatif olarak yükselten yeni bir yöntem daha ortaya çıktı. Sektör temsilcilerinden edinilen bilgilere göre ‘tavuk eti hormonlu’ iddiası farklı dönemlerde yayılarak vatandaşın beyaz etten uzak durması sağlanıyor. Bazı kırmızı et firmalarının ise bu durumdan istifade ederek yüksek fiyattan satış yaparak vurgun yaptığı belirtiliyor. Beyaz ete olan ilginin azalmasıyla birlikte vatandaş pahalı da olsa kıyma, kuşbaşı ve bonfile alıyor. Dana kıymanın kilosu 28.75, dana kuşbaşının kilosu 31 TL’den satılırken, market ve kasaplarda ise yüksek fiyatlarda satılabiliyor. 30 liranın altında fiyatla et satılmazken yağ oranına göre kıyma ve kuşbaşının kilogram fiyatı 40 Türk Lirası’nın üzerine çıkıyor. “Tavuk etinde kesinlikle hormon yok” tespitini yapan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Sarımehmetoğlu “Böyle bir ilaç yok. Bir yerden bize hormon ver diyemezsiniz. Türk tavukçuluk sektörü dünyanın en güvenilir ve teknolojik güce sahip üretimini yapıyor. Denetimi en güçlü olan hayvansal ürün tavuk etidir” dedi. 


ANTİBİYOTİKLİ KESİM YOK
 
Dekan Sarımehmetoğlu, Türkiye’de veteriner hekimlerin denetim işlemlerini yerine getirdiğini ifade ederek tüm aşamaların gözden geçirildiğini söyledi. Antibiyotik kullanımına ilişkin de açıklık getiren Sarımehmetoğlu “Sadece hastalığın tedavisi amacıyla kullanılır. Çok sıkı denetimi var. Veteriner ilacı yazar. Vücuttan atılma süresi de yazılır. Ve o güne kadar da kesime gitmez” diye konuştu. Sarımehmetoğlu, kırmızı ette ise kısa vadede fiyatların düşmeyeceğini belirterek verimliliğin artırılması gerektiğine dikkat çekti. “Hayvan sayısı iyi ama verimlilik az” diyen Sarımehmetoğlu “Genetik çalışma lazım etçi ve sütçü olarak. Verimin yükseltilmesi için en az 15-20 yıl gerekiyor. Küçük hayvan teşvik edilmeli. Süt ve süt ürünleri tüketimi teşvik edilmeli” şeklinde konuştu.  
 
KDV İNDİRİMİ TALEBİ
 
Kırmızı et fiyatlarındaki yüksekliğe ilişkin sektörün KDV indirim talebi bulunuyor. Sektör temsilcileri ette alınan yüzde 8’lik KDV’nin sıfırlanmasının kilogram başına kıyma ve kuşbaşında 4-5 TL indirim olarak yansıyabileceğini belirtiyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal konuyla ilgili soruya şu yanıtı vermişti: “Gıda fiyatlarıyla ilgili ne yapabilirizi çalışıyoruz. KDV kırmızı ette gündeme geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışmalarını bir yapsın gelsin, bakalım. İnşallah orada kapsamlı bir çalışmayı yapacağız.”
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak:Hayvancılık Akademisi

Yayın Tarihi : 23.05.2016 / Okunma Sayısı : 2,940
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr