Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
Çiğ süte zam yok!

Ulusal Süt Konseyi kararıyla çiğ süt fiyatının aynı kalmasına karar verildi. Temmuz 2014’te çiğ süt referans fiyatını litre başına 1 lira 15 kuruş olarak belirleyen Ulusal Süt Konseyi, bugün yapılan toplantıda da fiyatın Eylül ayına kadar artırılmaması yönünde karar aldı. Böylece  girdi maliyetlerindeki artışa rağmen 24 aydır artırılmayan çiğ süt fiyatı iki ay daha artırılmayarak bu alanda bir rekor kırılmış oldu.
 
Ulusal Süt Konseyi toplantısından önce Konya,Çukurova başta olmak üzere bir çok bölgede süt alımlarını azaltarak fiyatın artmaması yönünde ortam oluşturan süt sanayicileri maliyetlerin yüksek tüketimin ise düşük olduğunu belirterek fiyatın artırılmaması gerektiğini savundu. Üretici örgütlerinin itirazına rağmen çiğ süt fiyatı artırılmadı. Eylül ayı sonuna kadar referans fiyat 1 lira 15 kuruş olarak uygulanacak. Ancak 24 aydır artırılmayan ve Eylül sonuna kadar da artmayacak olan 1 lira 15 kuruşluk referans fiyat bile bir çok bölgede uygulanmıyor.Daha düşük fiyata süt alınıyor. Bazı firmalar alım fiyatını dün 5 kuruş aşağı çekti. Böylece ortalama 1 lira seviyelerinde olan çiğ süt fiyatı bazı bölgelerde 75-80 kuruştan alınıyor.
 
 
Süt tozu desteğinin artırılması isteniyor
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik göreve ilk geldiğinde çiğ süt fiyatının artırılması gerektiğini söylemiş ve süt tozuna verilen desteği süt sanayicilerinin talebi doğrultusunda ton başına önce 3 bin liradan 4 bin liraya daha sonra da 4 bin 50 liraya çıkardı. Ancak buna rağmen çiğ süt fiyatının düşürülmesi ile bakanlık rest çekerek üretici örgütlerine süt aldırarak süt tozu üretmeye başladı. Üretilen süt tozu da ihaleyle satıldı. Sanayicilere süt tozu ihracatında zorluklar çıkaran Bakanlıkla süt sanayicileri arasındaki gerilim sürüyor. Süt sanayicileri piyasadan süt alımını azaltarak süt tozu üretimine olan desteğin ton başına 4 bin 500 liradan 5 bin liraya çıkarılması yönünde baskı uyguluyor. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise sanayicilerin çiğ sütü 1 lira 15 kuruştan almalarını istiyor. Bu çekişmeden zarar gören ise yine çiğ süt üreticisi oluyor.
 
 
İnekler kesime gidecek
Çiğ süt fiyatının artmaması ve buna karşılık yem başta olmak üzere girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle üreticiler süt üretmekten vazgeçerek ineklerini, kestiriyor. Bir yandan da devlet Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla damızlık hayvan ithal ederek yeni işletmelerin kurulmasını sağlıyor. Avrupa Birliği destekli Kırsal Kalkınma Hibe Desteği(IPARD) kapsamında süt hayvancılığına destek veriliyor. Sektöre yeni kurbanlar katılıyor.
 
 
 
 
Haber Kaynağı: Hayvancılık Akademisi

Yayın Tarihi : 20.07.2016 / Okunma Sayısı : 2,488
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr