Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
BESİLİK HAYVAN İTHALATI BAŞLIYOR

Besilik sığır ithalatına yönelik teknik şartname hazırlanarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürlüklerine gönderildi.

Hayvancılık Genel Müdürlüğünce besilik sığır ithalatına yönelik usul ve esaslar belirlendi. Hazırlanan teknik şartnameye göre, etçi ve kombine ırkların saf veya melez erkekleri ithal edilebilecek, sütçü ırklarla bunların melezleri alınmayacak. Ülkeye giren hayvanlar 12 aylıktan küçük olacak ve ağırlıkları 300 kilogramı geçmeyecek. Kendi ırk özelliklerini taşıyacak hayvanlarda herhangi bir fiziki kusur bulunmayacak. 

İthalat yapılacak ülkeler:

Avustralya, ABD, Brezilya, Macaristan, Estonya, Litvanya, Letonya, Fransa, Avusturya, Slovakya, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan (Lesvos/Midilli, Samos, Rodos, Chios, Kos, Ikaria, Dodekanisa, Kalymnos ve Halki Adaları ve Peloponniso s/Peloponnese/Peloponneso s /Peloponnesus ve Doğu Makedonya ve Trakya Bölgeleri hariç) ve İtalya'dan (Lazio, Toscana, Piemonte, Sicilya, Liguria, Calabria, Campania, Umbria Abruzzo, Molise ve Basilicata Bölgeleri ve Sardunya adası hariç) ithalat yapılabilecek. 

İthalat, Kurban Bayramı'ndan sonra gerçekleşebilecek

İthalat, yurt dışı ve yurt içi karantina süreçlerinden dolayı Kurban Bayramı'ndan sonra gerçekleşebilecek.     

Seçilecek hayvan üzerinde bireysel tanımlamayı sağlayan küpe ve elektronik kulak küpesi gibi işaret  bulunacak. Ayrıca hayvan, bireysel tanımlama numarası, yaş, cinsiyet ve ırk bilgileri ile uyumlu kimlik belgesine sahip olacak.  

Sağlık ve teknik muayenesi yapılmayan, kontrolden geçirilmeyen, seçim heyetince seçilmeyen ve hazırlanan seçim listesinde kulak küpe numarası yer almayan hiçbir hayvanın ithalatına izin verilmeyecek. İthal edilecek hayvanlar Bakanlık tarafından belirlenen sağlık ve teknik şartlara uygun olacak. 

Yüzde 40'ı kadarına izin

İthalat için en az 100 baş fiili kapasiteli ve karantinaya uygun işletmesi olan kişi ve firmaların başvuruları dikkate alınacak. İthal edilecek besilik sığırlar, ihracatçı ülke topraklarında doğup büyümüş olacak. İthal edilecek besilik sığırların seçimi, Bakanlıkça görevlendirilecek Seçim Heyeti tarafından ihracatçı ülkede yapılacak. Seçimi yapılan hayvanların, en geç 45 gün içerisinde Türkiye'ye gönderilmek üzere yüklemesi yapılacak.  

İthalatına izin verilecek besilik sığır sayısı, işletme kapasitesi ve işletmede mevcut yerli orjinli erkek besi hayvanı sayısı dikkate alınarak belirlenecek. İşletme sahibi, işletmesindeki mevcut yerli orjinli besi hayvanı sayısının yüzde 40'ına kadar ithalat yapabilecek. İthalat yapmak amacıyla tespiti yapılan yerli hayvanlar başka ithalat izinleri için kullanılamayacak. İşletmesinde yerli orijinli besi hayvanı bulunmayan firma ve kişilere ithalat izni verilmeyecek. İthalatı gerçekleşen hayvanlar kesimine kadar işletmeden ayrılamayacak.


BESİLİK SIĞIR İTHALATI TEKNİK ŞARTNAMESİ
BESİLİK SIĞIR İTHALATINDA UYULMASI GEREKEN USUL VE ESASLAR


Yayın Tarihi : 29.09.2014 / Okunma Sayısı : 5,614
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr