Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
Çiftçilerin yüzünü destekler güldürüyor!

Geçen yıl yaşanan kuraklık, don ve sel gibi doğal afetlerle ürün kaybı yaşayan çiftçilerin yüzünü destekler güldürdü.Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 46 bin 87 Başkent çiftçisine geçen yıl 175 milyon 760 bin TL destek ödenirken, bu desteğin 138 milyon 380 bin TL’si bitkisel, 37 milyon 380 bin TL’si hayvansal üretim için ayrıldı. Destek miktarının son yıllarda büyük oranda arttığını ve çeşitlendiğini belirten Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, tarımsal desteklemelerin son on yılda yüzde 77 oranında arttığını söyledi.

Destekleme içerisinde hayvancılığa ayrılan paydaki artışın ise çok daha yüksek olduğunu ifade eden Temel, 2004 yılında 4 milyon 860 bin TL olan hayvancılık desteklemelerinin son on yılda yaklaşık 8 kat artarak 2014 yılında 37 milyon 380 bin TL’ye yükseldiğini söyledi. En fazla desteğin yaklaşık 50 milyon TL ile hububat için ödendiğini kaydeden Temel, 25 milyon TL mazot, 30 milyon TL de gübre için çiftçilere ödeme yapıldığını söyledi. Ar-Ge çalışmaları için de yarım milyon TL destek verildiğini belirten Temel, hayvancılık desteklemelerinde ise Orta Anadolu coğrafyası için uygun olan küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin aslan payını aldığını ifade etti.

Destekleme miktarlarındaki artışın yanı sıra üretimi teşvik edici destekleme modelinin de üretime önemli katkısı olduğunun altını çizen Temel, verilen bu desteklerin katkısıyla çalışkan Başkent çiftçisinin üç tarımsal üründe Türkiye üretiminin yarısından fazlasını ürettiğini söyledi. Temel, Ankara’nın sekiz tarımsal ürün üretiminde Türkiye birincisi, altı üründe Türkiye ikincisi, beş üründe de Türkiye üçüncüsü olduğunu hatırlatarak, Başkent’in tarımda başarılı bir yılı geride bıraktığını belirterek, bu başarıda emeği bulunan tüm çiftçi ve tarım paydaşlarına teşekkür etti. Bu yılın daha başarılı geçmesi için çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini söyleyen Temel, “Türkiye’nin başkenti tarımın da başkenti” hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini kaydetti.


Yayın Tarihi : 15.01.2015 / Okunma Sayısı : 2,990
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr