Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
ATB'de HACCP kapsamınında Hijyen Eğitimi ve Soğuk Zincir Sisteminde Yardımcı Teknikler

ATB Et Borsasında Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi (Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi olan HACCP sistemi eğitimi ve gıdanın sevkiyatında soğuk zincirin bozulmaması için yeni termal etiket teknolojisi eğitimleri gerçekleştirildi.
28 Nisan 2015 tarihinde ATB Et Borsasında personelimize ve ilgililere eğitim verildi, 29 Nisan 2015 Çarşamba günü tekrarlanan oturum ile üyelerimize verildi.

Et Borsasında uygulanan Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin (HACCP) yürütülmesi için alt yapı ve teknik yatırımın çok mükemmel olduğu bilgisini veren eğitmen Gıda Mühendisi Handan Kavakoğlu sistemin işleyişine insan katkısının çok önemli olduğunu ifade etti.
Herhangi bir gıda işletmesinde hijyen konusunda yapılacak işlemlerin üç grup altında toplandığı,Personel hijyenine ve sağlığına ilişkin çalışmalar (personel hijyeni), Gıdanın makro ve mikro düzeyde yabancı maddelerle bulaşmasını önlemeye ilişkin çalışmalar (gıda hijyeni), İşletme içinin ve dışının temizlik, düzen ve idaresine ilişkin çalışmalar (işletme hijyeni), Birine ilişkin önlemler dolaylı veya direkt olarak diğerlerini de etkiler. Örneğin, işletme zemininin drenajı iyi değil ise mikroorganizma gelişmesinin rahat olduğu bilgisi verildi.

Et İşletmelerine HACCP programının yerleştirilmesi, raf ömrü sınırlı olan ve uygun olmayan koşullarda işlendiğinde veya muhafaza edildiğinde insan sağlığına yönelik ciddi riskler taşıyan et ve et ürünlerinin güvenirliğini sağlaması bakımından önemlidir. HACCP yaklaşımı, özellikler mikro-biyolojik tehlikeleri ve çıkması olası problemleri ortaya çıkmadan önlemeyi amaçlamaktadır.

HACCP eğitiminden sonra üyelerimize ve personelimize, Vendeka firmasının şu anda gıda işi ile ilgilenen; çok düşük maliyetli bir soğuk zincir takip, denetim, yönetim ve karar destek sistemi hakkında üyelerimize bir uygulama eğitimi gerçekleştirildi. Vendeka firması yetkilisi Barbaros ASLANOĞLU tarafından  verilen bilgiye göre, herhangi bir ürünün bir yerden bir yere transferi yapılırken o esnada yetkili kişilere ürünlerinin ortam ısısını ürünün muhafaza ettiği sıcaklık bilgisini bilgi olarak mobil cihazlara gönderen bir yazılım.

Sistem şu şekilde çalışıyor;  ürünün taşındığı araç içinde bir yere bir adet veya birkaç tane etiket yapıştırılıyor. Bu etiket devreye girdikten kısa bir süre sonra ortamın ısısını etiket kayıt altına alarak, soğuk zincirin kırılıp kırılmadığını sistem bulut yapısı ile kaydediyor ve etiket barkod okuyucusu ile okunduğunda bu bilgilerin istenilen kişiye anında iletilmesini sağlıyor. Okumayı ve kontrolü yapacak ilgili kişinin akıllı telefonu ‘Etiket Barkod Okuyucusu’ görevini görüyor.  İstenilen yetkili kişilere anında iletilmesini sağlıyor.
 



RESİMLER

Yayın Tarihi : 29.04.2015 / Okunma Sayısı : 3,416
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr