Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
Elekt.Ürün Senetleri alım satım belgesi ve Borsa tescil uygulamaları

Sayın Üyelerimizin Dikkatine,

Son 3 yılda Tarım sektörü ve finansal piyasaların entegre olduğu fiziksel ürün senetleri yerini elektronik ürün senetlerine bırakmıştır. Fiziksel ürün senetlerinin alt yapısını problemsiz karşılayan ATB elektronik ürün senetlerinin alınıp satılabildiği platformu da 2014 yılında çalışır hale getirmiştir. Üyelerimizi ve tüm Türkiye’de ki tüccarlarımızı lisanslı depolarla buluşturarak, küresel ticaretin önemli bir enstrümanını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.
 
Ankara Ticaret Borsası (ATB) tarafından kurulan Ankara Elektronik Platformu’nda, ilk Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) işlemi, farklı şehirlerde, alım ve satım yapan kişilerce online seans aracılığı ile seanslarına devam etmektedir.
 
Merkezi Kayıt Kuruluşundan (EKK) alınan stok bilgilerine göre başlatılan seanslarda, ATB Elektronik-Platformu üyesi firmaların verdiği, onay alan satım emirleri ile onay alan alım emirleri arasında alım-satım işlemleri gerçekleştirilmektedir. Seansın tamamlanması ile işlem dosyaları ilgili transferlerin tamamlanması için Takasbank’a gönderilmesi ile günlük seanslar tamamlanmaktadır.
 
Resmi Gazete’de 3 Haziran 2015 tarihinde yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile; Elektronik Ürün Senetlerinin her bir alım satımı işleminde bir belge oluşturma zorunluluğu getirildi;
 
‘Elektronik Kayıt Kuruluşu'na (EKK), lisanslı depo işletmelerinde depolanan tarım ürünlerinin elektronik senetlerinin (ELÜS) bahsedilen platformumuzda her bir alım satım işlemi için bir belge oluşturma zorunluluğu getirildi ve belge Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu belgeler kapsamına alındı.
 
Buna göre, Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu'na dayanılarak çıkarılan elektronik ürün senedinin her bir alım-satım işlemi için EKK tarafından "elektronik ortamda alım satım belgesi" oluşturuluyor.
 
Basılı ürün senedi hükmünde olmak üzere depolamak amacıyla teslim ve kabul edilen ürünler için lisanslı depo işletmelerince elektronik ortamda oluşturulan ELÜS'lerin kayden izlenmesi, devredilmesi, değiştirilmesi, iptali ve güvenliğine, bu hizmetleri yürütecek kuruluşun lisans alması, faaliyeti ile denetimine ve ELÜS'e yönelik diğer işlemlere ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
 
Lisanslı depo işletmelerinde depolanan tarım ürünlerinin temsil eden ELÜS vasıtasıyla alım satımında her bir el değiştirme aşamasında EKK tarafından ELÜS alım satım belgesi düzenleneceğinden taraflar, bu işlem için ayrıca fatura veya diğer herhangi bir belge oluşturmayacaktır. Elektronik Ürün Senedi seansları düzenleyen ve bu konuda Merkezi Kayıt Kuruluşu, Takasbank ve üyelerimiz ile platformu yöneten ATB; Vergi Usul Kanununa göre zorunlu belge haline gelen ‘Alım Satım Belgesini’, Borsamız tescil işlemlerinde ve beyannamelerde ve fiyat ilanlarında yasal dayanak olarak 1 Temmuz 2015 itibariyle kullanacaktır.  
 
 
Bilgilerinize.
 
 
Saygılarımızla,

Yayın Tarihi : 05.06.2015 / Okunma Sayısı : 3,134
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr