Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
Yavuz: “Sürdürülebilir kalkınma açısından “inovasyon” önemli bir işleve sahiptir”

Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye birincileri, TOBB evsahipliğinde düzenlenen tören ile ödüllerini aldı. Bölgesel Çevre Merkezi (REC) ve TOBB işbirliğinde gerçekleştirilen ödül törenine, TOBB Başkanlık Divanı Üyesi, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve ATB Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, AB Bakanlığı Müsteşarı Rauf Engin Soysal, REC Türkiye Direktörü Rifat Ünal Sayman ve davetliler katıldı.​
TOBB Başkanlık Divanı Üyesi, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve ATB Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz törende yaptığı konuşmada, ‘Çevreyi atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan ödünç aldık’ sözünü anımsatarak, “Ödünç aldığımız emanete sahip çıkmak ve bizden sonraki nesillere teslim etmek zorundayız. Burada, doğayı korumak, doğanın dengesine saygı duymak gerek” dedi.
 
Zenginleşme ve yaşam şartlarının iyileştirilmesinin, temelinde insan olan ekonomik kalkınma çabalarının ana hedefi olduğunu belirten Yavuz, “İnsan odaklı kalkınmada esas olan, “sürdürülebilirlik”dir. Sürdürülebilir kalkınma çabalarımızın başarısı, biraz önce bahsettiğim gelecek nesillere olan borcumuza ne kadar sadık olduğumuzu da gösterecektir. Bu çerçevede, yani sürdürülebilir kalkınma açısından “inovasyon” önemli bir işleve sahiptir. Çevre dostu, enerji verimliliğini öne çıkaran teknolojik buluşlar, üretim yapımızdaki katma değeri artıracaktır” şeklinde konuştu.
 
Yavuz, genel üretim yapısında ileri teknoloji ürünlerinin payının artmasının, sanayinin temel öncelikleri arasında olduğunu, Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulup, yüksek gelir grubuna sıçramasının olmazsa olma koşulunun, genel üretim ve ihracat yapısı içinde, yüksek teknolojili ürünlerinin payının artması olduğunu söyledi.
 
Avrupa Birliği Çevre Ödülleri hakkında kısa bir bilgi veren Faik Yavuz, “Ödül programı tüm AB üyesi ülkeleri ve Türkiye’yi kapsıyor. Bir yarışma programı esasen. Ödül programının tam adı, Sürdürülebilirlik için Inovasyon – Avrupa Birliği Çevre Ödülleri’dir. Bu yarışmanın ana aktörleri, sürdürülebilirlik ve inovasyon konusunda başarılı çalışmalarıyla ön plana çıkan işletmelerdir. Program, çevresel, sosyal ve ekonomik konuları bütüncül bir şekilde yöneten işletmelerin, yenilikçi uygulamalarını ödüllendirmeyi hedeflemektedir” dedi.
 
Yavuz, AB Çevre Ödüllerinin bu konuda Avrupa Birliği kapsamındaki en prestijli ödül programı olarak kabul edildiğini belirterek, Türk firmalarının 2016 yılı Sürdürülebilirlik için Inovasyon – Avrupa Birliği Çevre Ödülleri’ne daha fazla ilgi göstermeye davet etti.
 
-AB Bakanlığı Müsteşarı Soysal
 
Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Rauf Engin Soysal da yarışmada adaylıklar kazandıran şirketlerin başarılarının, Türkiye'nin Avrupa'daki itibarını kurumsallaştırmanın yanı sıra, ülkenin AB standartlarına ulaşma konusundaki ciddiyet ve kararlılığını da gösterdiğini söyledi.
 
Avrupa Birliği'nin 2020 strateji hedefi olarak akıllı, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme şeklini öngördüğünü anlatan Soysal, bu doğrultuda bilgiye ve inovasyona dayalı, kaynaklarını verimli kullanan, çevreci ve rekabetçi, yüksek istihdam sağlayan, sosyal ve bölgesel uyumu destekleyen bir ekonomi şeklinin öne çıktığını belirtti.
 
Türkiye'de bu yönde yapılacak yatırımların küresel rekabet gücünü her geçen gün daha da artıracağına, halkın refah düzeyinin yükseltilmesine katkı sağlayacağına işaret eden Soysal, Türkiye'nin rekabet edebilirliğinin bu derece ileri seviyelere taşınmasında Gümrük Birliği'nin rolünün büyük olduğunu ifade etti.
 
-"Sanayiciyi cezalandırmak değil, ödüllendirmek istiyoruz"
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar da verilen ödüllerin Türkiye'nin ve sanayicilerin çevre konusundan nereden nereye geldiğinin göstergesi olduğunu söyledi.
 
"Bir ülkede çevre problemlerini çözmek istiyorsanız öncelikle milli geliri artırmak gerekiyor" diyen Birpınar, eğitim ve kültür seviyesinin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Bilgi ve teknolojinin önemine de dikkati çeken Birpınar, "Denetimleri iyi yapmak gerekiyor. Tüm bu sacayaklarını oturtamazsınız, sistemi çok fazla kuramazsınız, istediğiniz kadar kanunları yönetmelikleri değiştirin." değerlendirmesinde bulundu.
 
Sanayiciyi çevreye duyarlılık anlamında cezalandırmak değil, ödüllendirmek istediklerini bildiren Birpınar, "Çevre hepimizin ortak geleceği. Bizim bu noktada gelecek nesillere, çocuklarımıza nefes alabilecekleri hava, kullanabilecekleri, içecekleri su ve verim alabilecekleri toprağı bırakma mecburiyetimiz var. Bunun için de Türkiye'de yaşayan her iki kişiden bir tanesini mutlaka çevreci yapmak zorundayız. Bunu yapamazsak, bu işi çözemeyiz" diye konuştu.
 
-REC Türkiye Direktörü Sayman
 
Bölgesel Çevre Merkezi REC Türkiye Direktörü Rifat Ünal Sayman ise AB Çevre Ödüllerinin, AB tarafından iki yılda bir üye ülkeler ve aday ülkeler arasından seçilen inovasyonu, çevresel performansı yüksek başarılı şirketlere verildiğini, bu kapsamda, "yönetim", "ürün/hizmet" ve "süreç" olmak üzere 3 ayrı kategoride ödül dağıtıldığını kaydetti.
Değerlendirme sürecinde başvuru konusu projenin Avrupa'da veya dünyada ilk defa uygulanıyor olması ile ilgili projenin sadece çevresel değil ekonomik ve sosyal olarak katkı sağlaması hususlarına dikkat ettiklerini anlatan Sayman, bu çerçevede de 8 başvurunun finalist olarak değerlendirildiğini ve Avrupa sürecinde yarışmaya hak kazandığını bildirdi.
 
 
-Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye Finalistleri ve Kategori Birincileri
 
Yönetim Kategorisi:

*Eczacıbaşı Yapı Gereçleri San. Ve Tic. A.Ş. (Kategori Birincisi)
 
*Akçansa Çimento San. Ve Tic. A.Ş.
 
*Ekol Lojistik A.Ş.
 
*Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş.
 
Ürün / Hizmet Kategorisi:
 
*Arçelik A.Ş. Kompresör İşletmesi (Kategori Birincisi)
 
Süreç Kategorisi:
 
*Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (Kategori Birincisi)
 
*Arçelik A.Ş. Bulaşık Makinesi İşletmesi
 
*Sütaş Süt Ürünleri A.Ş.


RESİMLER

Yayın Tarihi : 22.06.2015 / Okunma Sayısı : 2,884
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr