Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
Öztatar: Arabuluculuk, tıkanan hukuk sisteminin önünü acacak

ATB Meclis ve Komiteler Müşterek toplantısı yapıldı

Adalet bakanlığı Arabulucuk Daire Başkanı Öztatar:

"Şu ana kadar cözülen uyuşmazlıklardaki başarı oranı yüzde 98'dir. İnsanlarımız bir araya geldiğinde, müzakere etrafında toplandığında uzlaşmaya açıklar, bunu gördük. Bu anlamda insanlarımızın en son dava yoluna gitmelerini, önce arabuluculuk yolunu tercih etmelerini tavsiye ediyoruz" dedi.


Ankara Ticaret Borsası Meclis ve Komiteler Müşterek toplantısı yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz, müşterek toplantılarda güncel konuların ele alındığını ve bu konularda uzmanları tarafından bilgi verildiğini belirterek,  Türkiye’de yakın zamanda,  uygulamaya konulan Arabulucuk sisteminin birçok yeniliği de beraberinde getirdiğini söyledi. Toplantıda;  Adalet Bakanlığı Arabulucuk Daire Başkanı Hakan Öztatar’ın, arabulucuk sistemi hakkında açıklamalarda bulunacağını belirten Yavuz “Ülkelerin ve insanların mutluluğu için, adaletin ve adalet dağıtan kuruluşların varlığı ve uygulaması yetmez. Aynı zamanında adaletin ihtiyaç duyulan yer ve zamanda tecelli edebilmesi gerekmektedir” dedi.

Yavuz’un sözleri
Toplum hayatımızın şartlarının değişmesi ile birlikte hayata ve kamu düzenine ait kuralların da değişimini ve ihtiyaç duyulan yeni kuralların ve kurumların ihdasını zorunlu kıldığına dikkat çeken Yavuz, toplum hayatımızda kişiler ve kurumlar arasındaki hukuki itilafların artması, beraberinde adliye mahkemelerinin iş yükünü inanılmaz derecede artırmış, bu da beklenilen adaletin ihtiyaç duyulan zamanda tecellisini neredeyse imkânsız hale getirmiştir.  İşte bu sorunun çözümü için devletimizce alınan tedbirlerden birisi de yargı sistemimize getirilen arabuluculuk sistemidir. Bu amaçla 22 haziran 2012 tarih, 28331 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6325 sayılı ‘Hukuk Anlaşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’ çıkarılmıştır” şeklinde konuştu.
Geciken adaletin adalet olmadığını belirten Yavuz sözlerini şöyle tamamladı:
“ Demokrasinin tüm kurum ve kuruluşlarını tesis eden gelişmiş ülkelerde adalet sistemi tam anlamıyla kurulmuştur. Ülkemizde yargı sistemi milyonlarca dosya altında adeta görev yapamaz hale gelmiştir. Yüksek yargıda da bir milyona yaklaşan dosya birikmiş durumdadır. Bu nedenle, gelişmiş ülkelerde uygulanan sistemlerin zaman geçirilmeden Türkiye’de de uygulamaya konulması günümüzde önem kazanmıştır.”

Öztatar’ın konuşması
ATB Meclis ve Komiteler Müşterek Toplantısında, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, bir konuşma yaparak arabuluculuk sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Öztatar, yaptığı konuşmada "Şu ana kadar çözülen uyuşmazlıklardaki başarı oranı yüzde 98'dir. İnsanlarımız bir araya geldiğinde, müzakere etrafında toplandığında uzlaşmaya açıklar, bunu gördük. Bu anlamda insanlarımızın en son dava yoluna gitmelerini, önce arabulucuk yolunu tercih etmelerini tavsiye ediyoruz" dedi.
Öztatar, Türkiye'de bir yıldır uygulanan, dünyada ise 160 ülkede olan arabuluculuk sisteminin, özel hukuk uyuşmazlıklarını dostane, barış bir şekilde çözdüğünü söyledi.
Daha ekonomik, daha hızlı ve tarafların kendi kararlarını kendilerinin verdiği arabuluculuk sisteminin bir an önce tüm Türkiye'de yaygınlaşması için çalıştıklarını belirten Öztatar, sistemin dava yoluna göre çok daha avantajlı olduğunu kaydederek, "Toplumda önce dava açalım kültürünü yok etmemiz lazım. Önce arabuluculukla tahkimle hakemle sorunlarımızı çözeceğiz. En son dava açma hakkımızı her zaman kullanabiliriz. Çünkü, arabuluculuğa gitmemiz, dava açma hakkımızı sonlandırmaz, hak kaybına sebebiyet vermez" ifadelerini kullandı.

Arabuluculuğun çok hızlı bir sistem olduğunu vurgulayan Öztatar, şöyle devam etti:


"Yargılamalar uzun sürüyor. En az 3 yıl, 5 yıl. Oysa arabuluculukta yarım günde, bir günde, bazen iki günde veya bir haftada sorunu hızlı bir şekilde çözme imkanımız var. Bu sistem çok daha ekonomik. Dava açıldığında gider avansı, tanık, keşif ve bilirkişi ücreti gibi harçları ödemek zorundasınız. Oysa arabuluculuk bir yargılama değildir, bu ücretlerin hiçbirini ödemeden, arabulucular size sunmuş oldukları ücret dışında hiçbir ücret ödemeden çok daha ekonomik şekilde sorunu çözebiliyorsunuz."
Sistemde diğer bir avantajın gizlilik olduğuna dikkati çeken Öztatar, şirketlerin ticari sırlarının ortaya çıkmasını, bu anlamda isimlerinin, marka değerlerinin dava yolunda mahkemelerde duyulmasını istemediklerini belirterek, "Arabuluculuk onlara sistemin başından sonuna kadar süreç bitse bile gizlilik ilkesi gereğince bu sırları korumaktadır. Gizliliği ihlalin de 6 ay gibi bir hapis cezası var" diye konuştu.

Ticari ve toplumsal barış
Öztatar, şöyle devam etti:
"Arabuluculuk, tarafların kendi kararlarını kendilerinin verdikleri, bir anlamda kendi sorunlarını kendilerinin çözdüğü bir sistemdir. Hakim ve hakem kararları her zaman tarafları memnun etmemektedir. Bizlerin hakim olarak verdiğimiz kararlar ne yazık ki herkesi memnun etmemektedir, mahkemelerde husumetler bitmemektedir. Oysa arabuluculuk süreci barışcıl, dostane bir çözüm yöntemi. Taraflar arasındaki husumeti bitiren bir çözüm yöntemi. Bu anlamda da bir katkı sağlamaktadır. Biz de ticari barışın, toplumsal barışın bu anlamda, işçi ve işveren arasındaki barışın sağlanmasını istiyoruz.
Şu ana kadar çözülen uyuşmazlıklardaki başarı oranı yüzde 98'dir. Yeni bir sistem tanıtmaya çalışıyoruz. İnsanlarımız bir araya geldiğinde, müzakere etrafında toplandığında uzlaşmaya açıklar, bunu gördük. Bu anlamda insanlarımızın en son dava yoluna gitmelerini, önce arabuluculuk yolunu tercih etmelerini tavsiye ediyoruz."

Öztatar, daha sonra ATB Meclis ve Komite üyelerinin sorularını cevaplandırdı.

 



RESİMLER

Yayın Tarihi : 25.08.2015 / Okunma Sayısı : 2,964
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr