Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
600 milyon Avroluk CERN pazarı TOBB’da tanıtıldı

TOBB yönetim Kurulu sayman Üyesi Faik Yavuz “CERN, Türk sanayicisi için büyük bir pazar fırsatı yaratacak” dedi.
05.10.2015 / Ankara- CERN bünyesinde yer alan departmanların ihtiyaçları ile CERN Satın Alma Grubunun ihale ve alımları hakkında bilgilendirmenin yapıldığı "Türkiye-CERN Sanayi İşbirliği Konferansı" TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Konferans’ta bir konuşma yapan TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, CERN'de yıllık 600 milyon avroluk pazar fırsatı olduğunu ve Türkiye'nin burada yer alması gerektiğini belirterek, "Türkiye, ileri teknoloji üretimini ve ihracatını artırmalı. Bunun için ise bir yol haritasına ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu.
Yavuz, "Sanayicilerimiz CERN'de açılan ihalelere katılabilecek, araştırmacılarımız ve bilim insanlarımız CERN'de çalışabilecekler. Yerli ve yabancı paydaşların birlikte çalışma alışkanlığı kazanması, ülkemizde yüksek teknolojili üretimin ve ihracatının artmasını da sağlayacak" ifadelerini kullandı.
TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz şöyle konuştu: “İleri teknoloji üretimini ve ihracatını artırmak istiyoruz. Zira Türkiye’nin toplam ihracatı içinde ileri teknolojili ihracatın payı ancak yüzde 3-4 arasında. 10 sene önce de böyleydi. 20 sene önce de buralardaydı. Oysa OECD ortalaması yüzde 18’lerde. Çin’de ve Kore’de ise yüzde 25’lerde.
Biz son çeyrek yüzyılda ancak orta teknolojili bir sanayi ülkesi haline gelebildik. Bu da kendi yaptığımız bir sanayi politikası ile değil, AB ile Gümrük Birliği sayesinde oldu. Şimdi daha ileriye gitmek istiyoruz. Kişi başına gelir 10 bin dolardan 25 bin dolara çıksın, millet zenginleşsin istiyoruz. Peki, ama nasıl olacak?
Türkiye inovasyonu, teknolojiyi konuşan bir ülke olmaktan çıkıp, inovasyonu, yüksek teknolojiyi yapan bir ülke haline nasıl gelecek? Bize bir yol haritası ve yeni mekanizmalar lazım. İşte bugün bu mekanizmalardan birini hep birlikte tanıyacağız. Yüksek teknoloji üretimi ve ihracatı için özellikle uluslararası projelerde daha fazla yer almalıyız. Ülkemizin bu yılın Mayıs ayında CERN’e ortak üye olmasını, bu nedenle çok önemli bir adım olarak görüyor ve memnuniyetle karşılıyoruz. Artık sanayicilerimiz CERN’de açılan ihalelere katılabilecek, araştırmacılarımız ve bilim insanlarımız CERN’de çalışabilecekler”
1 milyar doların üzerinde bütçe
CERN’nin yıllık bütçesinin,1 milyar doları aştığından söz eden Yavuz, “Şimdi Türk firmaları için 600 milyon dolarlık yeni bir pazar açılıyor. Bu fırsatları değerlendirmek için Sanayi İrtibat Ofisleri kuruluyor.Bu ofisler, CERN ve üye ülkelerdeki firmalar arasında bilgi akışı ve iletişimi sağlayacak” dedi.
Bu kapsamda, Türkiye’de CERN-Sanayi irtibat ofisinin TOBB bünyesinde oluşturulduğunu bildiren Faik Yavuz, “CERN’ne üye diğer ülkelerden farklı bir şekilde, bu ofis Türk özel sektörünün çatı örgütünün bünyesinde oluşturuldu. Bu Avrupa’da bir ilktir ve özel sektörümüzün bu konuya verdiği önemin bir göstergesidir” diye konuştu.
Yavuz şunları söyledi: “CERN bugün dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarlarına ev sahipliği yapıyor.  Pek çok ülkeden gelen binlerce bilim insanı ve araştırmacılara kucak açıyor.  Burada üniversiteler ve bilim insanları el ele vererek, sanayide üretim yapan kurum ve kuruluşlar kanalı ile elde edilen bilgileri paylaşıyor.  CERN’de sağlıktan mikro-elektroniğe, güneş enerjisinden bilgisayar modellemelerine kadar pek çok alanda çığır açan yeni keşifler yapıldı, yapılıyor.  
Bugün başından ayrılamadığımız World Wide Web (internet) 1989 yılında CERN de bulundu.  Bugün elimizden düşüremediğimiz telefonlarımız-tabletlerimiz ve hayatımızın bir parçası haline gelen bilgisayarlarımızdaki dokunmatik ekran teknolojisi yine CERN de bulundu.  
Bugün sağlık alanında teşhislerde kullanılan PET/CT/MR tarayıcılarla tedavide kullanılan hızlandırıcı ve algılayıcıların/detektörlerin keşfi ve başlangıcı, Hadron (Proton) Terapi gibi pek çok konuda CERN, ilklere imza attı.  
Halojensiz ve yanmaya dayanıklı kablo üretimi de ilk defa CERN de yapıldı ve yaygınlaştı. 2012 yılında CERN de yapılan deneylerde keşfedilen Atom Altı Parçacık (Higgs-Boson), 2013 yılında Nobel Ödülü getirdi. Bu keşif yalnızca fizik ve evrenin sırları hakkında kapıları aralamakla kalmıyor; yeni teknolojik gelişmelere, hayatımızı kolaylaştıran pek çok inovasyona da kapıların aralanmasını sağlıyor.
Türkiye; 35 Üniversite ve 200’den fazla bilim insanı ile CERN deki çalışmalara katkı veriyor. Şimdi Birliğimiz bünyesinde oluşturulan Sanayi İrtibat Ofisi, sanayicilerimiz ve CERN’deki Türk Bilim İnsanlarımız arasında köprü kuracaktır”
CERN Direktörü Yardımcısı Tsesmelis
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Genel Direktör Yardımcısı Emmanuel Tsesmelis ise, Türkiye ile sanayici, üniversite ve araştırmacı konularında daha güçlü işbirliği yapmak istediklerini belirterek, "Türkiye'nin inşaat sektöründen yardım alacağımızı düşünüyorum" dedi.
Konferansta söz alan CERN Genel Direktör Yardımcısı Tsesmelis, Türkiye ile özellikle sanayici, üniversite ve araştırmacı konularında daha güçlü işbirliği yapmak istediklerini ifade etti.
CERN'in Birleşmiş Milletler gibi çok uluslu bir yapısının olduğunu anımsatan Tsesmelis, "Kurumun 21 üye ülkesi var, çok farklı kültürler burada çalışıyor. 2 bin 500 çalışanı var. Kullanıcı sayımız ise 12 binden fazla. Bu gruba Türk vatandaşları da dahil olacaktır" diye konuştu.
CERN'de Türkiye'den bilim insanı kategorisinde 128 civarı kayıt bulunduğunu, daha fazla katılım için özellikle yaz kursları hazırladıklarını aktaran Tsesmelis, Türkiye'nin ortalaması 30 yaş olan nüfus potansiyelinin CERN'de kullanılması gerektiğini söyledi.
Tsesmelis, Türkiye'nin inşaat sektöründen de yardım alacaklarını umduğunu aktarırken, "Bugün bu maksatlarla buradayız" dedi.
"Hedef CERN'deki daimi kadrolarda yer almak"
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Zafer Alper ise malzeme ve ekipman alım sürecinde farkındalık yaratmak amacıyla planlanan etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında şunları kaydetti:
"Türkiye'deki üniversitelere konulacak hedeflerin başında CERN araştırmalarında yer alacak nitelikli, doktoralı araştırmacı sayısının artırılması yer almaktadır. İkinci olarak ise üniversite ve araştırma kurumlarının, CERN'deki araştırmalara katkı sağlayabilecek sayıda ve ölçekte laboratuvar, teçhizat, tesis ve donanıma sahip olması hedeflenmiş. Üçüncü olarak ise CERN'de daimi statüde istihdam edilen yaklaşık 2 bin 500 kişilik kadro içinde Türk vatandaşlarının da azami derecede yer almasının sağlanması hedeflenmektedir."

 



RESİMLER

Yayın Tarihi : 06.10.2015 / Okunma Sayısı : 2,772
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr