Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
ATB Başkanı Yavuz, TRT Kent Radyo’ da eğitim ve sosyal sorumluluk projelerini anlattı

TRT bünyesinde yayın hayatına başlayan Kent Radyo’nun Sabah Kahvesi programına konuk olan ATB Başkanı Yavuz, genç ve kadın girişimcilere sağlanan destekleri açıkladı…
 
Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz TRT bünyesinde yayın hayatına başlayan Kent Radyo’nun Sabah Kahvesi Programına konuk oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ATB’nin özellikle eğitim ve sosyal sorumluluk projeleri hakkında bilgiler veren Yavuz, “Türkiye her yıl çalışma hayatına başlayan gençlerine iş ve aş bulmak durumundadır” dedi. 
 
Program sunucusu Tuğba Bezirgan’ın sorularına cevaplandıran Yavuz, açıklamaların TOBB ve ATB’nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vererek başladı. Özellikle TOBB’nin çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarıyla gerçekleştirdiği işbirliği sayesinde birçok projeyi hayata geçirdiğine dikkat çeken Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“ Türkiye’de her yıl 750 ila bir milyon civarında genç iş hayatına atılmaktadır. Bunların bir kısmı üniversitelerden gelirken, önemli bir kesimi de daha alt eğitim kurumlarından mezun olmaktadır. Bunların eğitimi önemlidir. Biz TOBB olarak bunların eğitimli ara elemanı olarak çalışma dünyasına katıyoruz. Genç işsizlerimizin oranı yüzde 19’la seviyesindedir. Bu oran gelişmiş ülkeler yüzde 5’leri geçmemektedir.  
Bu nedenle 1.5 milyona ulaşan üye sayısı ve 365 oda ve borsasıyla TOBB önemli projeleri hayata geçirmektedir.  TOBB, yine bu kapsamda; 81 İle 81 Eğitim Tesisi yapılması amacıyla birçok ilimizde eğitim tesisleri yapılmaktadır. Bu Eğitim tesisleri ilerden bildirilen ihtiyaca göre; Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Öğrenci Yurdu, Spor Salonu, İmam Hatip Lisesi olabilmektedir.  Bu çerçevede yapılan eğitim tesislerinden 17 adedi tamamlanarak İl Milli Eğitim Müdürlüklerine teslim edilmiştir. 17 İlde ise okul yapımı inşaatına devam edilmektedir.  Diğer illerle ilgili ise proje ve ihale hazırlık çalışmalarımıza sürdürülmektedir. Bu projenin maliyeti tamamlandığında 800 milyon lira olacaktır. 
Yine kurduğu üniversitesiyle de yüksek öğrenimde de önemli bir yere sahiptir. TOBB bu anlamda, tam ve yarı burslu öğrencilerinin oranı yüzde 54 düzeyindedir.  TOBB-ETÜ’de çok farklı bir eğitim sistemi uygulanmaktadır. Öğrenim yılı üç ayrı dönemden oluşmaktadır. Her öğrencimiz mezun olduğunda bir yıllık iş tecrübesine sahip olmaktadır. Nitekim bu eğitimin bir sonucu olarak okulu bitiren öğrencilerimizin yüzde 86’sı ilk üç ayda iş bulmaktadır. Yüzde 8-9 öğrencimiz ise yüksek lisans eğitimi almaktadır. Kalan öğrencilerimiz ise bir yıl içinde iş dünyasında yerini almaktadır. 
 
Geçtiğimiz öğretim yılında ilk yüze giren öğrencilerin 22’si okulumuzu tercih etmiştir. Bu yüksek bir orandır. Bir de TOBB olarak gelirlerimizin bir kısmını okula aktarıyoruz. 
TOBB, il ve ilçelerdeki oda ve borsalarıyla, Türkiye’nin ilçelerine kadar eğitim imkanlarını ulaştırabilmektedir. Her yıl eğitim yılı öncesi, ihtiyaç sahibi on binlerce öğrenciye giyim-kuşamdan tutun da kalem ve defterine kadar temel ihtiyaçlarını kapsamaktadır. Ayrıca yine bu çocuklarımızın boş zamanları iyi değerlendirmeleri amacıyla spor sahası, spor aletleri ile  çeşitli eğitici eğlence oyunları da sağlanmaktadır”
 
ATB’nin yaptığı çalışmalar
 
Konuşmasının ikinci kısmında ATB’nin gerçekleştirdiği eğitim ve sosyal sorumluluk projelerine de açıklayan Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü: 
Biz de Ankara Ticaret Borsası olarak, çatı kuruluşumuz TOBB’nin verdiği desteklerle eğitim çalışmalarına katkıda bulunuyoruz. 
ATB olarak Şereflikoçhisar’da bulunan Yatılı İlk Öğretim Okulu’nda öğrenim gören, kimsesiz ve ihtiyaç sahibi öğrencilerin ihtiyaçlarını okul yönetiminin talepleri doğrultusunda karşılıyoruz. İlk yıllarda bu okulumuzda 600 civarında öğrenci öğretim görüyordu. Daha sonra bu rakam 200’lere içinde bulunduğumuz yılda da 135’ e kadar gerilemiştir. Biz, bu öğrencilerimizin tüm ihtiyaçlarını ATB’nin de katkılarıyla yerine getiriyoruz. 
Ayrıca, 2015 yılında ihtiyaç sahibi 33 yüksek okul öğrencisine de eğitim yılı başladığında bütçe imkanlarımız çerçevesinde bir kereye mahsus olmak üzere bütçe imkanlarımız doğrultusunda yardımda bulunduk. 
Bu çalışmalar sadece bu yıla mahsus değildir. Geriye dönük yıllarda da bu nevi yardımlarımızı sürdürdük”
 
Kadınlara ve gençlere yönelik çalışmalar
 
Açıklamalarının son bölümünde, Türkiye nüfusunun yarısını kadınların oluşturduğuna dikkat çeken Yavuz, özellikle kadın girişimcileri iş dünyasına sokmak için TOBB olarak yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirtti. Yavuz sözlerini şöyle tamamladı:
“Kadınlarımıza ve gençlerimize yönelik çalışmalarımızda bulunmaktadır. Az önce de değindiğimiz gibi, eğitimin yanında yetişkinlerimize iş ve aş da sağlamak yine sosyal sorumluluk projelerimiz arasında yer almaktadır. 
Yine çatı kuruluşumuz tarafından hayata geçirilen Kadın Girişimciler Kurulu ve Genç Girişimciler Kurul oluşturulmuştur. Biz de Ankara Ticaret Borsası olarak bu konuda iki ayrı kurul oluşturduk. Bu kurullarımız kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte projeler gerçekleştirerek, gençlerimize ve kadınlarımıza iş kurma, işlerini geliştirme konusunda eğitimler ve destekler verilmektedir. 
 
Bir noktaya daha temas etmek istiyorum. Benim görev alanlarımdan  biri de Kredi Garanti Fonu Başkanlığıdır. Biz burada finansmana ulaşamayan girişimcilerin önünü açarak finansman ihtiyaçlarını karşılayan bir kuruluş olarak kefalet veriyoruz. Kadın girişimcilere sağladığımız kefalet tutarı yüzde 90’lara kadar çıkmaktadır. Nitekim, bazı örnek projelerimizde çok önemli başarılar da sağladık. 
Bundan 5-6 yıl öncesine kadar 60-70 binler seviyesinde olan kadın girişimci sayımızı geliştirdiğimiz çalışmalara bugün 120 binlere kadar yükselttik. Bu yeterli midir, elbette ki yeterli değildir. Daha çok kadın girişimci iş dünyasına katılmalıdır. Bir de şu tespitimi sizlerle paylaşayım. Kadın girişimciler bir hayli de başarılı olmaktadırlar.”


RESİMLER

Yayın Tarihi : 23.11.2015 / Okunma Sayısı : 2,842
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr