Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
4 Bakanla Kardeş Oda Protokolü İmza Töreni

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası ve Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Kardeş Oda Protokolü’nde yaptığı konuşmada, protokolün özellikle bu dönemde imzalanmış olmasının ayrı bir anlamı olduğunu belirterek, “Son dönemde artan terör olayları var. Ülkemiz üzerinde kirli bir oyun oynanmak isteniyor. Birileri terörü kullanarak, birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi zedelemek istiyor. Ama kimse boşuna heveslenmesin, biz bu oyuna gelmeyiz” dedi.​

TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve ATB başkanı Faik YAVUZ'unda katıldığı imza töreninde bir konuşma yapan TOBB başkanı Hisarcıklıoğlu, protokol ile iki şehrin iş dünyalarının daha fazla yakınlaşacağını ve daha fazla işbirliği yapacağını söyledi.

Afyonkarahisar Ticaret Sanayi Odası ve Bingöl Ticaret Sanayi Odası Başkanlarını, yönetim kurullarını ve meclislerini kutlayan Hisarcıklıoğlu, törene katılan bakanlara da teşekkür etti.
 
Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır diyen Hisarcıklıoğlu, “Ne kadar bir araya gelirsek, kenetlenirsek o kadar kazanırız. Özellikle Afyonkarahisar’la, Bingöl’ün bir araya gelmesi çok anlamlı. Hem karakter olarak, hem diğer özellikleri ile birbirlerine çok benzeyen, birbirini tamamlayan iki şehrimiz. İki şehrin insanı da vakarları ve vatan sevgisi ile meşhur. İki şehrimizin de mermeri marka, kaplıcaları marka. Afyon’un sucuğu meşhur, Bingöl’ün cevizli sucuğu. Bingöl’de bal var, Afyon’da onu tamamlayan kaymak var. Tek fark biri doğuda, biri batıda.
 
Afyon daha erken sanayileşmiş, ürünlerini daha erken paraya çevirmiş. Bizim arzumuz Bingöl’ün de hızla sanayileşerek yükselmesi. İşte burada iki şehrimizin tüccar ve sanayicilerinin, birbiri ile daha fazla ticaret yapması, tecrübelerini birbirine aktarması çok önemli rol oynayacak. O yüzden bu “Kardeşlik Protokolü” sadece bir iyi niyet belgesi değil, önemli sonuçları olacak bir adımdır. Ben bu vizyonlarından dolayı başta Bakanlarımız olmak üzere, Bingöl TSO ve Afyonkarahisar TSO’yu bir kez daha kutluyorum” dedi.
 
Protokolün özellikle bu dönemde imzalanmış olmasının ayrı bir anlamı olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Son dönemde artan terör olayları var. Ülkemiz üzerinde kirli bir oyun oynanmak isteniyor. Birileri terörü kullanarak, birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi zedelemek istiyor. Ama kimse boşuna heveslenmesin, biz bu oyuna gelmeyiz! Bu ülkenin mayası onların tahmin bile edemeyeceği kadar güçlü. Afyon bunun en yakın şahidi.  Büyük taarruzu başlattığımız nokta. Taarruzun komuta merkezi. Türkiye’nin her karışından vatan evladı burada omuz omuza çarpıştı, şehit düştü. İki gün önce Çanakkale’deydim. Aynı şey orada var. 250 bin vatan evladımız şehit olmuşlar. Niye? Hepsinde aynı vatan aşkı ve iman olduğu için. Yani bu milletin birlik beraberliği üzerine çok oyun oynandı, ama biz her seferinde daha güçlenerek çıktık” ifadelerini kullandı.
 
Huzurun olmadığı yerde ticaretin ve zenginliğin olmadığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Bir yerde huzur varsa ticaret olur, ticaret olursa zenginlik gelir. Bakın, özellikle huzur döneminde Bingöl ekonomisi atağa kalktı. Türkiye’nin en büyük firmaları yatırım yeri talep etmeye başladılar. OSB’de yatırım yeri kalmadı. Çağrı merkezi, tekstil kent projeleri başladı. Müthiş bir ivme yakalandı. İşte terörü besleyenleri asıl rahatsız eden, bu gelişme oldu. Bunu engellemek istiyorlar. Ben daha 4-5 ay önce Bakanımla beraber Bingöl’deydim. Emin olun Türkiye’nin en huzurlu şehirlerinden biri. Bakın iddia ediyorum, Türkiye’nin en huzurlu şehirlerinden biri” dedi.

-Bakan Eroğlu
 
Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu ise iki oda arasındaki işbirliğinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.
 
Bingöl'ü yakından tanıdığını belirten Eroğlu, "Bingöl gerçekten çok güzel bir şehir. Afyonkarahisar ile böyle bir gönül köprüsü, basit bir ticaret ve sanayi odası işbirliği değil, doğu ile batı asarında, iki şehir arasında gönül köprüsü kurulması meselesidir. İnşallah hayırlara vesile olmasını diliyorum" diye konuştu.
 
Türkiye üzerinde gerçekten çok oyun oynandığını ifade eden Bakan Eroğlu şunları söyledi: “Ama bu kardeşlik devam ettikçe, onların oyunları daima boşa gidecektir. Bunu da buradan vurgulamak istiyorum. Kardeşliğimiz ilelebet devam edecektir. Bu topraklarda biz kardeşiz, kıblemiz aynı, istikamet aynı, yüreklerimiz aynı çarpıyor. Gelibolu'da şehitlikleri ihya ederken, orada Osmanlı coğrafyasının her tarafından insanların bu vatan için, ezanlar susmasın diye o topraklara düştüklerini gördük. Bingöl'den de var, Afyonkarahisar'dan da var. Halep'ten, Bosna Hersek'ten, Diyarbakır'dan da var. Yani bütün Osmanlı coğrafyasından. Bu topraklara düşman ayağı basmasın diye hakikaten büyük mücadele verilmiş. Burası cumhuriyetin kurulduğu topraklar. İstiklal Harbi'nde Türkiye'nin her tarafından, istiklalimizi kazanmak için toprağa düşen şehitlerimiz var. Allah onlardan razı olsun. Bu basit bir ticari işbirliği değil, aynı zamanda kardeşlik protokolüdür. Gönüller arasında kurulan kuvvetli bir bağdır. Bunun böyle bilinmesini özellikle istiyorum."
 
-Bakan Çelik
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de protokolün hayırlı olması temennisinde bulunarak, bunun kardeşliği bozmaya çalışanlara en güzel cevap olduğunu vurguladı.
 
Girişimi başlatan oda başkanlarına teşekkür eden Bakan Çelik, iki dönemdir AK Parti Şanlıurfa Milletve-iği yaptığını belirterek, Güneydoğuda vatandaşların ne tür zorluklar yaşadığını, kapı kapı gezerek gördüğünü anlattı.
 
Şanlıurfa'da 619 köyü gezdiğini, yaşanan sıkıntıları tespit ettiğini aktaran Çelik, "Hatta komşu bazı illerde de ziyaretler gerçekleştirerek, 'nedir bu otuz yıldır yaşadığımız çile' diye tespit etmiş bir kardeşiniz olarak söylüyorum. Bu attığınız adım, verdiğiniz fotoğraf çok anlamlı bir fotoğraftır. Bu fotoğrafın her alanda sergilenmesinde yarar var. Çünkü biriz, beraberiz, bir olacağız, beraber olacağız, geleceğe de birlikte yürüyeceğiz" diye konuştu.
 
Bakan Faruk Çelik, Afyonkarahisar ve Bingöl'ün tarım ve hayvancılıkla öne çıkan iki kent olduğuna dikkati çekerek, bölgelerin yöresel ürünlerinin gelişmesi için el birliği içinde çalışacaklarını kaydetti.
 
Hiçbir başarı merdiveninin eller cepte çıkılmadığını ifade eden Çelik, "Terleyeceksin, koşacaksın, yorulacaksın ve arkasından başarı gelecek. Bingöl'den Ayfonkarahisar'a buradan Bingöl'e gideceksin. 'Nasıl imkanlarımız var, nasıl kaynaklarımız var, bunu nasıl değerlendiririz ve mamul haline getiririz, dünya pazarlarına nasıl gideriz' diye yanıp tutuşan bu anlayışın mutlaka bereketlenmesi adına buraya gelmiş bulunuyoruz. Bu değerli birlikteliğin inşallah verime dönüşmesini Allah'tan temenni ediyorum" dedi.
 
-Bakan Yılmaz
 
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da protokolünün çok anlamlı bir girişim olduğunu söyledi.
 
İki ilin mesafe olarak birbirine uzak gibi göründüğünü ancak çok enteresan benzerlikler taşıdıklarını aktaran Yılmaz, Afyonkarahisar ve Bingöl'ün de deprem bölgesinde olduğunu anımsattı.
 
Yılmaz, aynı zamanda bu iki kentin arasında tarihi güzel benzerlikler bulunduğuna işaret ederek, "Burası İstiklal Savaşımızın dönüm noktalarından birine şahitlik yapmış Kocatepe, hepimiz için çok değerli ve anlamlı bir mekan. Bingöl'ün de Şeref Meydanı var. Rusların gelip geri dönmek durumunda kaldıkları nokta, bu anlamda da aslında önemli benzerlikler var. İnşallah bütün bu benzerlikler ve ortak noktalarla Bingöl ile Afyonkarahisar arasında kardeşliğin hakkını hep beraber vereceğiz" diye konuştu.
 
Hayvancılığın ve tarımın modasının hiçbir zaman geçmeyeceğine inandığını vurgulayan Yılmaz, bu sektörlerin insanlık tarihi kadar eski bir sektör olduğunun altını çizdi.
 
Yılmaz, tarımın en stratejik sektörlerden biri olduğuna işaret ederek, "Afyonkarahisar gibi Bingöl gibi illerde tarımın ve hayvancılığın gelişmesi, ülkemizin ekonomik kalkınması açısından önemli olduğu gibi gıda güvenliği bakımından da son derece önemli" dedi.
 
-Bakan Tüfenkçi
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ise imzalanan protokolün bölgeler arasında ki iş birliği ve kardeşliğin gelişmesi açısından çok önemli olduğunu aktardı.
 
Protokolün terör olaylarına karşı iyi bir cevap olabileceği vurgusunda da bulunan Bakan Tüfenkçi, “İmzalanan protokolün hayırlı olmasını diliyorum. Burada olmaktan ve şahitlik etmekten çok mutluyum. Emeği geçenleri tekrar tebrik ediyorum, diğer odalara da örnek teşkil etmesini diliyorum. Odalarımızın ulusal ve uluslararası ticarete önemli katkılar sağladığını biliyorum, ülkemizin son 13 yıldaki gelişmesinde odaların katkısının ne kadar büyük olduğunu biliyoruz. Sizler sadece sofranıza değil binlerce insanın sofrasına aş getirme gayreti içerisinde olduğunu biliyoruz. Oda kardeşliği protokolü ekonomik iş birliğinden öte farklı bir anlam taşıyor, gönül köprülerinin birleşmesinin çok büyük önemi var” dedi.

Bakan Tüfenkçi konuşmasına şöyle devam etti: “Özellikle batıdaki odaların Doğu ve Günaydoğu Anadolu bölgelerindeki odalara sahip çıkmasının çok çok önemi var. En azından manevi olarak oradaki insanlarımızın bu zor günlerinde yanında olmasının büyük bir önemi var. Bizler huzura yol açarken, birileri hendekler açarak huzura, istikrara ket vuruyor. Birileri onları yalnızlığa mahkum edip, ticarette de yalnızlaştırmaya onları mahkum etmenin hesabı içerisindeler. Tehditler ile esnafımızın kepenklerini açtırmıyorlar. Hendeklerle oradaki insanları yalnızlığa ve umutsuzluğa mahkum ediyorlar. Ama sizin bu girişiminiz onlara sahip çıkışınız o esnafın o ticaret erbabının yanında olmanız, onlara hem bu ülkeye bağlılığı açısından hem bizlere, sizlere inanması bakımından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Onlara destek sunmamızı ülkemizin birliği, beraberliği, kardeşliği ve en önemlisi de huzuru, barışı açısından çok önemlidir. Birileri yolları kesebilir, birileri hendekler ile insanları canlarından bezdirebilir ama biz gönül köprülerimizle, dualarımızla ve en önemlisi de devletimizin oradaki millet ve esnafa sahip çıkması ile kimin bu milletin yanında olduğunu göstermesin açısında çok önelidir.”
 
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser de iki ilin işadamlarının ikili görüşmeler yaptığını, çok önemli iş anlaşmalarına imza attıklarını söyledi.
 
Afyonkarahisar’ın ekonomisine ilişkin bilgiler veren Serteser, Afyonkarahisar’ın 2015 yılını 305 milyon dolarlık ihracatla kapattığını anımsattı.
 
Serteser, Hisarcıklıoğlu ve bakanlara, törene gösterdikleri ilgiden ve katılımlarından dolayı teşekkür etti.
 
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkan Çalbay ise iki oda üyeleri arasında gönül köprüleri kurmak için burada bulunduklarını, Afyonlu işadamları ile büyük bir sinerji oluşturacaklarını söyledi.
 
Çalbay, bu işbirliğinin bölgelerine ve Türkiye’ye büyük kazançlar sağlayacağına vurgu yaptı.
 
Konuşmaların ardından, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser ile Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkan Çalbay, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin şahitliğinde protokolü imzaladı.
 
Toplantıya TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer ve TOBB ETÜ Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren de katıldı.
 



RESİMLER

Yayın Tarihi : 11.01.2016 / Okunma Sayısı : 2,685
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr