Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ATB’yi ziyaret etti

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Ankara Ticaret Borsası’nı (ATB) ziyaret etti.
 
ATB Meclis Başkanı Erol Gemalmaz, Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Bakiler ile Yönetim Kurulu üyeleri, Şemsettin Aktuğlu ve Murat Başar’la  bir süre görüşen Yaşar, yaptığı konuşmada “Türkiye’nin üretmekten başka şansı yok” dedi.
 
 
Yaşar’ın sözleri
ATB’yi ziyaret etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Yaşar, yaptığı değerlendirme konuşmasında özetle şunları söyledi:
 
“Türkiye’nin üretmekte başka şansı yoktur. Tarım ve Hayvancılığımızı ihmal etmeden, sanayimizi de turizmimizi de büyütebilirdik, fakat bu yapılmadı. Bunun çeşitli nedenleri var ama en önemlisi desteklemeler. Ülkemizde tarım desteklemeleri yanlış yapılıyor. Üreticilerin yerine, tarla sahibine verilen desteklemeler amacına ulaşmıyor.
 
Verimli araziler ekilirken, daha az verimsiz araziler değerlendirilmiyor. Çünkü, akaryakıt ve diğer girdi fiyatları çok yüksek. Üretici, emeğinin karşılığını alamıyor ne yazık ki. Tarıma gereken değer verildiği takdirde Türkiye’nin dışarıdan hiçbir şey almasına gerek kalmaz. Ancak, görüyoruz ki, birçok tarımsal ürün ithal ediliyor. Yurtdışında daha ucuz, diyerek yapılan ithalat tarımımızı zayıflatıyor.  Bizim ülke olarak dışarıya vereceğimiz dövizimiz yok.
 
Benzer durumu ette de yaşıyoruz. Avrupalılar bizden daha ucuza et yiyor. Demek ki yanlış yapılan bir şey var. Öncelikle bu yanlışlarımızı düzeltmemiz gerekiyor.”
Yenimahalle Belediye Başkanı Yaşar, konuşmasının son bölümünde tarım ve hayvancılıkta değişik ülkelerde gördüğü uygulamalardan örnekler verdi.
 
 
Yavuz’un konuşması
ATB yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz de yaptığı konuşmada, 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren Türkiye’de tarım ve hayvancılığın geri plana atıldığını belirterek, “sadece sanayileşme ile bir yere varılamayacağını geçte olsa anladık” dedi.
 
Yavuz, gelişmiş ülkelerin sanayi de ilerlerken, tarım ve hayvancılığı da ihmal etmediklerine işaret ederek sözlerin şöyle tamamladı:
 
Bütçeden bu yıl tarım  ve hayvancılığa 11.2 milyar lira destek verilecek. Bu önemli bir rakamdır. Ancak şunu belirtmekte yarar var. Tarım ve hayvancılık destekleri hedefine tam anlamıyla ulaşmıyor. Üreticiler desteklerden yeterince yararlanamadıklarını söylüyor. Tüketiciler ise ucuza tüketemiyor. Devlet ise verdiğinin karşılığını alamıyor. Yani tarım ve hayvancılık kesiminin içinde yer alanlar şikayetçiler. Burada bir yanlışlık yapılıyor demek ki. 
 
Ürün planlaması için gerekli düzenlemeler yapıldı ama uygulamaya çeşitli nedenlerle geçilemedi.  Verimlilikte de istenilen başarı düzeyine ulaşılamadı. Her bölgede bitkisel tarım yapılacak diye bir şey yok. Eğer, tarımsal üretim yeterli düzeyde gerçekleştirilemiyorsa , bu bölgelerde hayvancılık desteklenmelidir. Yani her bölgenin şartlarına göre bir ürün planlaması yapılmalı ve bu bölgelerde sadece belirlenen ürün deseni desteklenmelidir.”  
 
 


RESİMLER

Yayın Tarihi : 04.04.2016 / Okunma Sayısı : 2,708
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr