Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
TOBB 72. Genel Kurulu Ankara’da yapıldı "Türkiye Hepimizin"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 72. Genel Kurulu Ankara’da yapıldı. TOBB Genel Kurulu’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu esas zenginliğin girişimci ruh olduğunu ifade ederek, “Hedeflere ulaşmak istiyorsak, geride kalmak istemiyorsak, her gün bir önceki günden daha fazla çalışmak zorundayız” dedi. Birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapan TOBB Başkanı ‘Türkiye hepimizin’ mesajı verdi.


Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada, Türkiye’nin zenginleşmek için girişimcilikten başka çıkar yolunun olmadığını vurguladı. “Ezber bozan inovasyonlar yapan, yeni nesil girişimcilere ihtiyacımız var” diyen TOBB Başkanı yatırım teşvik sisteminin yenilenmesi, katma değeri artıracak faaliyetlerin desteklenmesi talebinde bulunurken, biyo, nano ve bilgi-işlem teknolojilerinin önemi üzerinde durdu. Hisarcıklıoğlu ihracat kapasitesinin artırılması için KOBİ’lere daha çok ihracat yapmayı öğretmek gerektiğinin altını çizdi.


Hisarcıklıoğlu, konuşmasına, özel sektöre desteğinden dolayı Başbakan Ahmet Davutoğlu'na teşekkürlerini ileterek başladı. İş dünyası olarak "istişare sünnettir" öğüdüne bağlı kaldıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Bir olduk, iri olduk, diri olduk. Biz bir oldukça sesimiz daha gür çıktı. Engelleri aştık, yeni başarılara ulaştık." diye konuştu.


Oda ve borsaların bu zamana kadar yaptıkları başarılı çalışmaları anlatan Hisarcıklıoğlu, bunların yeterli görülmemesi gerektiğini, üreten, istihdam sağlayan, ihracat ve yatırım yapan iş dünyasının daha iyisini hak ettiğini söyledi.


Hedeflere ulaşmak için her gün bir önceki günden daha fazla çalışmalarının önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, dünyanın en zengin ülkelerinin bile küresel rekabette geride kalmamak için yeni ittifaklar kurduklarının altını çizdi.


Türkiye başarı hikayesi yazdı

Türkiye'nin son yıllarda müthiş bir başarı hikayesi yazdığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Artık aynı yöntemlerle büyümeyi sürdürmek, hatta yerimizi koruyabilmek mümkün değil. Yol haritamızı belirleyip her gün bir adım daha ileri gitmek zorundayız. Milletimize daha parlak bir gelecek kazandırmak için ülkemizin yıldızını yeniden parlatmalıyız. Reel sektörümüze yeniden heyecan vermeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yeni bir büyüme ve sanayileşme modeline ihtiyacı olduğunu ifade ederek, bu anlamda yapısal reform gündeminin korunması ve güçlendirilmesinin önemine dikkati çekti.


Yatırım ve teşvik sistemi yenilenmeli


Ticari davalardaki karar alma sürecinin yavaşlığına da değinen Hisarcıklıoğlu, bu yüzden arabuluculuk ve tahkim gibi mekanizmaların devreye girmesi gerektiğini söyledi.
Karşılıksız çek sorununun çözülmesi adına karekodlu çekin zorunlu olacağını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, belirli bir tutarın altındaki ticari uyuşmazlıklar için de zorunlu tahkim sistemine geçilmesi önerisinde bulundu.
Hisarcıklıoğlu, yatırım ve teşvik sisteminin günün şartlarına göre yenilenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Teknoloji getiren, üretimin katma değerini artıracak faaliyetler daha fazla desteklenmeli. Teşvik verilirken proje bazlı değerlendirmeler yapılmalı. Sadece yatırımlar değil, üretim de teşvik edilmeli." dedi.


Bankalara çağrı


Kayıtdışılığın ülke ekonomisinin en büyük sorunu olmaya devam ettiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Kayıtlı çalışmayı teşvik etmeli ve ödüllendirmeli, kayıt dışı kalmanın maliyetini artırmalıyız." diye konuştu.


Hisarcıklıoğlu, vergi sisteminin işini düzgün yapan ile yapmayanı ayırt etmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Elbette herkes gibi girişimcimiz de işini kanuna uygun yapacak. Düzgün çalışacak, yapmadığında hesabını verecek. Biz burada ayrıcalık istemiyoruz. Peki haksız yere bir girişimcinin hayatını karartmanın bedeli olmayacak mı? Nasıl biz iş hayatında hata yapınca bedelini ödüyorsak, hatalı ve keyfi denetimlerle bizleri zarara sokmanın da bir bedeli olsun. Üreten, alın teri döken girişimcimizi bürokrasinin, denetçinin insafına bırakmayın."


Reel sektörün rekabet gücünün korunması, istihdam üzerindeki mali yüklerin indirilmeye devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bazı mesleklerin zorunlu istihdamı gibi istihdamı cezalandıran uygulamaların değiştirilmesi, damga vergisinin de kaldırılması gerektiğini söyledi.


Tarım sektörünün dünya ile entegre hale getirilip markalaştırılmasını isteyen Hisarcıklıoğlu, finansmana erişim konusunda da firmaların bankalara bağımlı olmaktan kurtarılmasının önemine işaret etti. Hisarcıklıoğlu, "Bankalara buradan sesleniyorum; bu vicdansızlığı bırakın, aynı gemide olduğumuzu unutmayın. Bu salondakiler varsa siz de varsınız." ifadelerini kullandı.


Koşmaya devam


Turizm için bu yılın zor bir sene olacağını belirten Hisarcıklıoğlu, rezervasyonların neredeyse yarı yarıya düştüğünü, böyle bir dönemde devletin desteğine ihtiyaç olduğunu bildirdi. Hisarcıklıoğlu, "Sektördeki işletmelerin üzerindeki kamusal yükler, belli bir süre için hafifletilmeli. Turizm Bakanımız Mahir Ünal'ın da bu konuya odaklandığını görmekten memnunuz. İnşallah bu kara bulutlar dağıldığında kaldığımız yerden koşmaya devam edeceğiz." diye konuştu.


Türkiye TTIP'e dahil olmalı


TOBB olarak kadın ve genç girişimcileri desteklediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, öte yandan Avrupa Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına vize muafiyeti tanınmasına yönelik tavsiye kararını memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi. AB ile ABD arasında yürütülen

Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerine de değinen Hisarcıklıoğlu, bu ortaklığa Türkiye'nin de mutlaka dahil olması gerektiğine işaret etti.


Tüfenkçi’nin konuşması


 Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde gerçekleştirilen TOBB 72. Genel Kurulunda yaptığı konuşmada,  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel kuruldaki konuşmasına atıfta bulunarak Türkiye'de bir ana muhalefet sorunu olduğunu söyledi.


"Türkiye'nin dönüşümüne önemli katkılar sunan TOBB Genel Başkanı'nı eleştirerek Türkiye'de bir yere varılamayacağını Ana muhalefet Partisi Genel Başkanı hala öğrenememiş" ifadesini kullanan Tüfenci, bakan olduğu günden bu yana TOBB'un önemli çalışmalarına şahitlik ettiğini dile getirdi.


Muhalefetin aklının karışık olduğunu ifade eden Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü:


"(Kılıçdaroğlu) Diyor ki 'Türkiye'de laiklik niye tartışılıyor?' Laikliğin tartışılmasına neden olan kendi uygulamaları. Kendi tarihlerine baksanız, 28 Şubat'taki laiklik uygulamalarına baksanız, daha önceki laiklik uygulamalarına baksanız o zaman Türkiye'de niye laiklik tartışılıyor onu kendisi çok daha iyi bilebilir. Bizim laiklikle sorunumuz yok. Cumhurbaşkanımız laiklikten ne anladığını bütün Türkiye'ye, dünyaya ilan etti ama burada laikliği anlamayan bir anamuhalefet partisi var."


CHP'nin Anayasa'nın değişmesini istemediğini savunan Tüfenkci, "Darbe anayasasını savunacak kadar tutucu olan bir muhalefet partisi Türkiye'yi nasıl geliştirecek?" diye konuştu.


AK Parti hükümeti olarak iş dünyası ile işbirliği yapmaya devam edeceklerinin altını çizen Tüfenkci, Türkiye'yi büyütmek ve kalkındırmak istediklerini söyledi.


Kılıçdaroğlu’nun konuşması


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu'na katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında zaman zaman TOBB’nin sessiz kalmasını eleştirdi. Konuşmasında, Türkiye’nin demokrasi ve özgürlükler ülkesi olması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “bütün yükü benim sırtıma yükleyerek demokrasi arayışı içine girmemelisiniz. Destek vermelisiniz " şeklinde konuştu.


CHP olarak Türkiye’nin önün beş ana hedef koyacaklarını belirten Kılıçdaroğlu bunları da açıklayarak “Türkiye katma değeri yüksek ürünler üretmeli, inavosyonun gerekliliklerini yerine getirmelidir” dedi.


Konuşmasında yeni Anayasa çalışmaları ve TBMM Başkanı kahraman’ın laiklikle ilgili açıklamalarına da yer veren Kılıçdaroğlu, “TOBB bu konularda sesini yükseltmeli ve görüşlerini net bir şekilde belirtmelidir” diyerek sözlerine şöyle son verdi:


"Bu Anayasa diyor ki 'Yargı bağımsız ve tarafsızdır'. Hiçbir makam, merci yargıya emir ve talimat veremez, diyor. Yeni Anayasa yazsak aynı şeyler yazacağız. Peki ben size soruyorum, dedim. Ben Sayın Cumhurbaşkanı'nın da Adalet Bakanı'nın da yargıya emir ve talimat verdiğini yazılarımla defalarca ortaya koydum. Peki bu talimatlar nasıl veriliyor? Darbe hukukuyla beraber ele alacaksak Anayasa'yı değiştirelim. Darbe hukuku kalsın, biz bu Anayasa'yı değiştirelim; ne için? 'Başkanlık sistemini getireceğiz'. Bir kişi konuşacak, Türkiye susacak. Bir kişi konuşacak, hakim ona göre karar verecek. Bir kişi konuşacak, ona göre milletvekili listeleri hazırlanacak. Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz. Açık ve net"



RESİMLER

Yayın Tarihi : 11.05.2016 / Okunma Sayısı : 2,425
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr