Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
Sığınmacılar (Suriyeliler) Krizi Çalıştay'da ele alındı

Ülkemizdeki sığınmacılar, özellikle de Suriyeli sığınmacılar, sorunları ve çözüm önerileri çalıştayı 12 Mayıs 2016 günü gerçekleştirildi.


Güneydoğum Derneği ile Ankara Ticaret Borsası işbirliği ile düzenlenen çalıştay, Ankara Ticaret Borsasının ev sahipliğinde yapıldı.

'Ankara Ticaret Borsası ev sahipliğinde yapılan çalıştayda, Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, evrensel bir nitelik taşıyan mülteci davranışı ile Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin davranışını; göç alan toplum davranışı ile Türk toplumunun davranışını karşılaştırmak, bu suretle Suriyeli mülteci krizinde davranışların ele alınacağı bir toplantı olduğunu ifade etti'.

Yavuz sözlerine şöyle devam etti:

'Çalışma, ülkemizde konu ile ilgili olan tarafların verileri ile toplum davranışlarını belirlemeye yönelik politikalar üretilmesine neden olacaktır. Ayrıca, Suriyelilerin Türkiye’ye etkilerini analitik bir gözle değerlendirebilmek, mülteci krizinin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyebilmek, fırsat ve tehditleri belirleyebilmek maksadıyla yapılan  analizlerin neticesinde, toplumsal kabul ile sosyal uyum sürecininde birbirini destekleyici politikalar ile yürütülmesi çok önemlidir.  Konu ile ilgili Güneydoğum Derneği ile birlikte yürütülen çalıştayın sonuçlarının verimli olmasını dilerim'.


Çalıştay Notları:
Üst düzey bir katılımcı profili içeren toplantıda konunun uzmanları bilgi paylaşımında bulunurken bilhassa Türkiye’deki Suriyeli ve Afgan-Özbek Dernekleri yaşadıkları sorunlarını aktardılar.

Çalışmanın başında, çalışmanın çerçevesini belirlemek amacıyla, Güneydoğum Derneği tarafından katılımcılara bazı sorular yöneltildi. Bu sorular AFAD kamplarında verilen hizmetler, Suriyeli sığınmacıların sayısı, toplumsal entegrasyonu, ucuz işgücü elde edilip edilmediği, doğum kontrolü ve Suriyelilerin sorunları konularında idi.

Bakanlıklar, Kamu Kurumları, Üniversiteler ve sivil toplum temsilcilerinin ayrı ayrı söz alıp konuştuğu toplantı tüm gün devam etti. Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi heyeti tarafından Suriyeli sığınmacı krizinin Türkiye’ye etkileri, bölgesel boyutu ve ekonomik boyutları üzerine detaylı bilgiler verildi. İl nüfusundan daha fazla sayıda sığınmacı nüfusunu barındıran Kilis İlinin Belediye Başkanı Hasan Kara ve Kilis Milletvekili Hilmi Dülger söz alarak içinde bulundukları zorluklara dikkat çeken duygusal konuşmalar yaptılar.


Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği toplantıya Başkan Yardımcısı düzeyinde katıldı. Başkan Yardımcısı Paolo Artini söz alarak Türkiye’nin çok zor bir işi, çok büyük özveri ve başarıyla yürüttüğünü söyledi. Çalışma Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Ali Kemal Sayın, Suriyelilerin işgücüne dahil edilmesi konusundaki mevzuat ve girişimleri anlattı. Göç İdaresi, AFAD, AB Bakanlığı temsilcileri bilhassa sorulara cevap verirken üniversitelerden gelen katılımcılar araştırmalar üzerine konuşmalar yaptılar.


Verilen bilgilere göre Türkiye’deki Suriyeli sığınmacı sayısı 11 Mayıs 2016 tarihi itibariyle 2 749 862.


Bunların %9-10 civarı çadırkentlerde, %90’ı şehirlerde yaşamakta.


Her gün ortalama olarak 125-130 doğum olmakta.


Çalıştayda konuşulan sorunlar ve çözüm önerilerinin en kısa zamanda kitap haline getirilerek kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.
 

 

Çalıştay Değerlendirme raporu ektedir



RESİMLER

Yayın Tarihi : 12.05.2016 / Okunma Sayısı : 2,555
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr