Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
ATB,Türkiye ve ISEDAK üyesi Ülkelerin Tarım Ürünleri Ticaretine köprü olacak

 İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkelerdeki Küçük Ölçekli Çiftçiler, Aile Çiftlikleri ve Kooperatifler Arasında Veri Tabanı Bilgi Ağı ve Web Sayfası Kurulması Projesi kapsamında hazırlanan işbirliği protokolü Ankara Ticaret Borsası’nda (ATB) imzalandı.
ATB Başkanı Faik Yavuz ile Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç tarafından imzalanan protokol ile projeyi yürütme ve geliştirme  yetkisi ATB’ye devredildi.

Yavuz’un sözleri
Protokol imza töreni öncesi bir konuşma yapan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, “İslam ülkeleri arasında ortak bir ticaret borsası kurulması yönünde atılacak adımların ilki bu protokol ile atılmış olacak” dedi.
Gıdanın dolayısıyla tarım ve hayvancılığın stratejik sektörler olduğuna dikkat çeken Yavuz, ekilebilir toprak azalırken, nüfus büyük bir hızla artıyor, taleplerin değişmesi de gıda, tarım ve hayvancılığa olan talebi artıyor” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gelişmiş ülkeler tarımda gelebilecekleri en son noktaya ulaşmış durumdalar. Bizim gibi ülkeler, özellikle de Karadeniz çevresindeki ülkeler bu konuda henüz üretimde ve kalitede  beklenen seviyeye çıkmış değiller. Bu nedenle bölgemiz büyük önem kazanmıştır. Ayrıca, tüketim bölgelerinin tam ortasında bir konuma sahip olan ülkemiz ve diğer Karadeniz ülkelerinin potansiyeli iyi değerlendirilmelidir.”

Yakın bir gelecekte koruma duvarlarının kaldırılacağına dikkat çeken Yavuz, “ürettiğimizi değerinden satabilmek için lisanslı depolara olan ihtiyaç çok daha büyük olacaktır. İşte bugün burada imzaladığımız bu proje ile tüm bunlara cevap verebilecek bir alt yapıya kavuşacağız” şeklinde konuştu.
İmza törenine katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ise yaptığı konuşmada, İSEDAK’ın da desteklediği bu proje ile İslam ülkelerindeki Küçük Ölçekli Çiftçiler, Aile Çiftlikleri ve Kooperatifler Arasında bir veri tabanı bilgi ağı kurulacağını bunun da ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmek yolunda önemli bir işlev göreceğini belirtti.


Projenin hedefleri
İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) tarafından desteklenen proje ile doğrudan ulusal ve uluslar arası düzeyde ticaret yapma altyapısının da oluşturulacağı bir bilgi platformu, veritabanı ve bilgi ağının kurulması hedefleniyor.
1984 yılından bu yana Başkanlığını Türkiye Cumhuriyeti Sayın Cumhurbaşkanları’nın yaptığı Uluslararası bir kuruluş olan İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK), her yıl İslam İşbirliği Teşkilatına üye 57 İslam ülkesi arasında hibe destekli proje yarışması düzenliyor. İSEDAK’ ın açmış olduğu proje yarışmasına; Tarım, Ticaret, Turizm gibi sektörler bazında, üye ülkelerin ilgili sektörlerdeki Bakanlıklarının resmi başvuruları kabul ediliyor.   

İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) açmış olduğu proje yarışmasına Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından sunulan “İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkelerdeki Küçük Ölçekli Çiftçiler/Aile Çiftçileri ve Kooperatifler Arasında Veri Tabanı, Bilgi Ağı ve Web Sayfasının Kurulması” isimli proje birinci seçilerek İSEDAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. Ülkemizin İSEDAK ülkeleri arasinda tarım sektöründe bugüne kadar yarışmayı kazanan ilk projesi olan proje, bu yıl ayrıca ikinci defa aynı sektörde Türkiye adına yarışma kazanan proje oldu.
 
Projenin kapsamı ve amacı
İSEDAK stratejisine uygun olarak projenin esas amacı; İslam Ülkeleri arasında işbirliği ve dayanışmanın kurulması ve güçlendirilmesi, İslam toplumunun ortak zorluklar karşısında kaynaklarını bir araya getirerek deneyimlerinin, çabalarının ve en iyi uygulamalarının arttırılması.
Ayrıca  kişilerin, malların, sermayenin ve bilginin kolay hareketinin sağlanması ve bununla ilgili engellerin azaltılarak mobilitenin ve bağların güçlendirilmesi ve geliştirilmesi doğrultusunda projede yer alan üye ülkeler arasında gıda ve tarımsal üretime yönelik küçük ölçekli işletmeler ve aile çiftçilerinin kurduğu tarımsal kooperatifler ve üretici örgütleri için kurulacak web portal, elektronik ticaret altyapısı, elektronik veri tabanı, ağ bağlantıları ve bilgi sistemleri ile proje ülkelerine ulusal ve uluslararası düzeyde iş yapma fırsatı sağlanması, üreticilerin kendi ürünlerini aracısız doğrudan satarak kendi gelirlerini artırması, pazara erişimlerini, rekabet güçlerini ve ticari kapasitelerini artırabilecek ortamın sağlanması yanısıra eğitim, bilgi alışverişi, uzman mübadelesi, kümelenme ve teknoloji transferi gibi konularda kolektif işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Proje ile İSEDAK üyesi ülkelerdeki tarımsal kooperatifler ve üretici örgütleri, İSEDAK üyesi ülkelerdeki küçük ölçekli çiftçiler ve aile çiftçileri, İSEDAK üyesi ülkelerdeki küçük ölçekli gıda, tarımsal ürün, tarım alet ve makinaları ile teknolojilerine yönelik üretim yapan işletmelerin işbirliği amaçlanıyor.
 
Projenin gerekçesi
Hızla küreselleşen ve rekabetin hızla arttığı dünyamızda mevcutpiyasa koşullarında hayatta kalıp, güçlü olmanın yolu işbirliğinden geçmektedir. Tarımsal üretimde ve gıda arzında sürdürülebilir rekabetçi bir yapıya sahip olmak için küçük ölçekli çiftçiler ile aile çiftçilerinin kurduğu kooperatiflerin ve gelirini üretici olan ortaklarıyla paylaşan örgütlerin günümüz Dünyasının rekabetçi piyasa koşullarına ayak uydurmuş olması vazgeçilmez gerekliliklerdendir.  
İslam ülkeleri coğrafyası yıl boyu her ürünün üretilebileceği ve pazarlanabileceği geniş bir coğrafyaya ve yüksek bir tarımsal ticari potansiyele sahiptir.
Gıda ve tarımın vazgeçilmez yapısı ve stratejik değeri bugün gelişmiş ülkeleri, gıda ve tarımda kendine yeterli hatta ihraç eder ülke konumda olmak için kırsalda küçük ölçekli çiftçilerin ve aile çiftçilerinin biraraya geldiği örgütlü tarımsal üretim modellerini tekrar gündeme getirmiştir.
İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri arasında tarımsal kooperatifler ve üretici örgütleri iç ve dış pazarlarda birbirlerini yeterince tanımamakta ve bundan dolayı birlikte iş yapma fırsatlarına yeterince sahip olamamaktadırlar. Bu kooperatiflerin ve örgütlerin ticaretin içerisindeki aracılardan dolayı aldıkları kar payları oldukça düşük kalmış durumdadır. Mevcut dış ticaretin hemen hemen tamamı üreticiler ve üretici örgütleri dışında aracı konumundaki ticari kurumlar üzerinden gerçekleşmektedir. Bu durum üreticilerin gelir kaybına ve tüketiciler için de maliyetin artmasına neden olmaktadır. 

Üye ülkelerdeki tarımsal üretici kooperatiflerin gerek kendi ülkelerindeki, gerek ülkeler arasındaki ticaret hacmi içerisindeki payları düşüktür.
Üye ülkelerdeki tarımsal kooperatiflerin ve üretici örgütlerinin çoğunda kendi ürünlerini ve özelliklerini tanıtan bir web sayfası, bu kuruluşlar ve ürünleri ile ilgili güncel veri tabanı ve bilgi sistemleri mevcut değildir. Bu proje ile üye ülkelerde tarımsal kooperatifler ve üretici örgütleri için kurulacak işbirliği platformu ile,kooperatif ve örgütlere ulusal ve uluslararası düzeyde ticari işbirliğini de kapsayan çok amaçlı işbirliği yapma fırsatı sağlaması ve her üye ülke için kendi içinde bir model olma fırsatının sağlanması bu projenin gerekçesini oluşturmaktadır.
 
Proje kapsamında bugüne kadar gerçekleştirilenler,
Geçen yıl proje kapsamında 16-17 Kasım 2015 tarihlerinde Ankara’ da “İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerdeki  küçük ölçekli çiftçiler ve  aile çiftçileri ile  tarımsal üretici örgütlerin çok amaçlı işbirliği platformunun kurulması” isimli projeye dahil olan 24 ülkenin delegasyonlarının katılımıyla uluslararası bir çalıştay gerçekleştirildi.
İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi 24 ülkenin yanısıra Türkiye’deki tarımsal üretici örgütleri temsilcilerinin de katıldığı çalıştayda Dünya genelinde ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerde gıda ve tarım ürünleri dış ticareti ve ticaret bariyerleri hakkında bilgi verilmiş ve katılımcılar, ülkelerindeki tarım sektörünün durumu, tarımsal üreticilerin genel profili, başlıca üretilen ve ticareti yapılan ürünler ve aile çiftçileri ve tarımsal üretici örgütlerinin durumu (organizasyon yapısı, üretimleri, ürün desenleri, işletme sayıları ve kapasiteleri) hakkında bilgi verdiler.
Çalıştay sonrası, 18-22 Kasım 2015 tarihleri arasında 5 gün süren bir teknik gezi kapsamında, Konya’da Pankobirlik, Konya Şeker, Torku tesisleri, İzmir’de Tire Süt Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Tesisleri, Tire Tarım Kredi Kooperatifi ve Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Tesisleri ziyaret edilerek incelemelerde bulunan heyet üyeleri,  teknik gezide bilgi alış verişi, uzman mübadelesi, eğitim, teknoloji transferi ve ticaret konularında ülkeler arasında iyi niyet anlaşmaları yaparak ülkelerine döndüler.
Bazı ülkeler gerek Türkiye’deki üretici örgütleri ile gerekse de kendi aralarında ticarete yönelik iyiniyet mutabakatları sağlayarak,  SESRIC’in katkıları ile katılımcı ülkelerin bilgi alışverişi, uzman mübadelesi, eğitim, teknoloji transferi konularındaki taleplerinin gerçekleştirilmesi konusunda taraflarca katkı sağlanacağına ilişkin mutabakata vardılar. Çalıştay ve teknik geziler sonrası yapılan memnuniyet anketinde katılımcı ülkelerin tamamı projenin diğer üye ülkelerin de dahil edilerek devam etmesi gerektiği konusunda görüş bildirmişler,  Bademli Fidancılık Kooperatifi ile 18 ülke delegasyonu arasında ticari ve işbirliği anlaşmaları yaptılar.
 
İlk adımlar atıldı
Öte yandan, Projeden beklenen sonuçları olan eğitim, uzman mübadelesi, teknoloji transferi konularında işbirliği iyi niyet anlaşmaları yanısıra Türkiye’den Bangladeş’e ilk parti olarak 1.200.000.-$ değerinde 800 ton süt tozu ihracatı gerçekleştirilmiş, Proje çerçevesinde proje paydaşları olan İslam İşbirliği Teşkilatı, İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi’ nin (SESRIC) ve S.S. Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ nin katkıları ile Azerbaijan Cumhuriyeti “Genetic Resources Institute of Azerbaijan National Academy of Sciences” kurumundan bir teknik heyet 29 Mayıs-02 haziran 2016 tarihleri arasında İzmir İli Ödemiş ilçesinde bulunan S.S. Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Bioteknoloji Laboratuvarında klon anaç fidan üretimi, doku kültürü teknolojisinin transferi amacıyla bilgi alışverişi ve kısa süreli eğitimi içeren teknik gezi yapmışlardır. Ticaret altyapısı oluşturulması yanısıra benzeri eğitim ve teknik gezileri içeren Tunus’ tan gelecek bir teknik heyetin talebi üzerine de yapılan planlamalar yakında tamamlanacak.
 
Projeden beklenen sonuçlar
İSEDAK üyesi ülkelerdeki küçük ölçekli işletmeler ve aile çiftçilerinin kurduğu tarımsal kooperatifler ve üretici örgütleri için işbirliği ortamı oluşturulması yanısıra üreticilerin ürettiği seçilmiş ürünlerde tarımsal ticaret stratejisi tespit edilmiş olacak, seçilen ürünlerin ticaretinin geliştirilmesi için işbirliği platformu ve elektronik bilgi ve ticaret altyapısı kurulmuş olacak.


RESİMLER

Yayın Tarihi : 22.09.2016 / Okunma Sayısı : 2,560
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr