Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
ATB Meclisi 2016 yılının son toplantısı yaptı

Yavuz: Türkiye, tüm olumsuzluklara karşın işleyen demokrasisi ve ekonomisiyle dimdik ayaktadır!
 
Ankara Ticaret Borsası (ATB) 2016 yılının son Meclis toplantısını yaptı. ATB Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, 2016 yılının değerlendirdiği konuşmasında “ tüm olumsuzluklara karşın, Türkiye’de siyasi partileriyle ve demokrasisiyle çalışan parlamentosu, işleyen bir ekonomisi, çalışan kurum ve kuruluşlarıyla dimdik ayaktadır” dedi.
 
15 Temmuz kanlı darbe girişimi
Konuşmasını iki ayrı bölüm halinde sunan ATB Başkanı Yavuz ilk olarak 2016 yılında yaşanan siyasi gelişmeleri değerlendirdi. Ülkemiz 15 Temmuz gecesi ve sonrasında tarihimizin en şanssız günlerini  yaşadığına işaret eden Yavuz, “ Türkiye; tarihinde böyle bir vahşeti, bugüne kadar hiç yaşamamıştır. Üzerinde Silahlı Kuvvetlerimizin üniformaları bulunan,  çete mensupları, verdiğimiz vergilerle alınan tankı, tüfeği, uçağı vatandaşlarımıza hedef gözetmeksizin yönelterek, kan döktüler. Bu  çetenin darbe girişiminde, 248 vatandaşımız şehit olurken, binin üzerinde vatandaşımız da yaralandı. On binlerce çete mensubu ise yakalanarak tutuklandı. Şimdi yargı süreci başlayacak ve ülkemize bu kanlı kalkışmayı yapanlar Türk Adaleti önünde hesap vereceklerdir” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Türkiye 15 Temmuz ve sonrasında  bu çeteyle yoğun bir mücadele içine girerken, sınırları dışında da bölücü ve dinci terör örgütlerine karşı sürdürdüğü savaşı sınır ötesine taşıdı. Türk Silahlı Kuvvetleri, ülke bütünlüğünü ve sınır güvenliğini sağlamak üzere, Suriye’de başta bölücü terör örgütleri ve radikal dinci örgütler olmak üzere birçok cephede mücadeleye başladı. Bu çatışmalar tüm yoğunluğu ile sürüyor.  Yüce Allah’tan tüm askerlerimizi korumasını ve sağ- salim evlerine,  sevdiklerine dönmesini nasip etmesini diliyorum. 
Türkiye, Suriye’de beşinci yılını dolduran, iç savaşın sonlandırılması için siyasi ağırlığını da koyarak, barış yolunda önemli adımlar atarak, Rusya ve İran’la ortak bir protokole imza atmıştır. 
Türkiye’nin, huzura kavuşabilmesi, büyük şehirlerinde bombaların patlamaması için, çevresindeki bu savaşların sona ermesi ve komşularıyla tam bir barış ortamına girmesi gerekmektedir. Dilerim 2017 yılı, bizlere özlediğimiz barış ve huzur ortamını sağlar.”
 
2016 Yılında Ekonomi ve 2017 Beklentileri
Konuşmasının ikinci kısmında 2016 yılı ekonomik gelişmelerine yer veren Yavuz “2016 yılında yaşanan  tüm bu siyasi çalkantılar ekonomimiz üzerinde de olumsuz etkisini göstermiştir. İşsizlik, ihracatta ve ithalatta yaşanan düşüş, döviz fiyatlarındaki ani ve hızlı yükseliş, büyümenin yüzde 4’ün altına düşmesi, enflasyonda yıl sonu tahmini olan yüzde 7.5 seviyesinde tutulamaması, istihdamda yaşanan gerileme ve sanayi üretimindeki düşüş gibi temel veriler ekonomik dengelerin ne kadar hassas bir nokta olduğunu göstermektedir” dedi.
 
Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tüm bu olumsuz tabloya karşın,  Türkiye’de işleyen bir ekonomi, siyasi partileriyle ve demokrasisiyle çalışan parlamentosu,  çalışan kurum ve kuruluşlarıyla dimdik ayaktadır.
 
İşte bu nedenledir ki; 2016’dan 2017’ye geçerken geleceğe daha büyük umutlarla bakıyoruz. 
2017 yılı bütçesi 645.1 milyar lira gider, 598.6 milyar lira gelirle bağlanmıştır. Bütçede; 46.9 milyar liralık bir açık öngörülmektedir. Gelirin 511.1 milyar liralık kısmı vergilerden, 13 milyar liralık kısmı ise özelleştirme gelirlerinden sağlanacaktır.
Bu bütçede özel sektör yatırımlarına ayrılan kaynak yüzde 30 artışla 78 milyar liraya yükseltilmiştir. Kamu yatırımları içinde en yüksek payı Ulaştırma yatırımları almıştır. Tarım sektörü yatırımlarına 13.7 milyar lira ayrılmıştır.
Uygulamaya konulan KOBİ destek paketleri,/ hibe ve kredi destekleri, tarıma verilen destekler, 2017 yılının bir derlenip toparlanma yılı olacağına olan inancımızı kuvvetlendirmektedir.”
 
2017’den daha umutluyuz 
Türkiye’de, güçlü likidite yapısıyla bankalarımız, borcu kolayca çevirebilmektedir. iç talep ve şirketlerin kârlılıklarının, özellikle 2016’nın son çeyreğinden itibaren artıyor olması, Avrupa Birliği ülkelerindeki ekonomilerin durağandan büyümeye geçmesi, Türk Ekonomisi üzerindeki riskleri azaltmaktadır, şeklinde konuşan Yavuz, Merkez Bankası’nın değerlendirme Raporu’nda atıfta bulunarak sözlerini şöyle sürdürdü:   
“ Merkez Bankası tarafından yayınlanan Finansal İstikrar Raporunda, 2016’da artan küresel oynaklık ve yaşanan farklı şoklara rağmen Türkiye’nin güçlü ekonomik temellerinin desteğiyle, finansal sistemin sağlıklı görünümünü korumaya devam ettiği ifade edilmektedir.
2017 yılında daha umutluyuz. Çünkü;
- Türk bankaları, borçlarını çevirebilmektedir. Ancak, yüzde 13-15 seviyesinde olan tasarrufların yüzde 20-25’lere yükselmesi gerekmektedir. Çünkü çok tasarruf, çok yatırım, çok istihdam ve çok üretim demektir.
- Cari açıkta 2012’den bu yana görülen iyileşme, turizm ve dış ticaretle ilgili gelişmelerle durakladı ama 2017’yi kurtarmaya yönelik tedbirler sayesinde iyileşme devam edecektir. Cari açığın kapatılmasında turizm gelirleri önemli bir yer tutmaktadır.
- Türkiye’nin,  en önemli dış pazarı olan AB Ülkelerinde büyüme düşük de olsa devam ediyor.  Rusya’ya ihracatta toparlanma, enerji fiyatlarının ılımlı seyri ve TL’nin değer kaybıyla artan rekabet gücü, cari açıktaki azalmayı destekleyecektir.
- Dövizdeki yüksek artış şirketleri tahmin edildiği kadar büyük riske sokmuyor./ Çünkü borçlar uzun vadeli, temeller sağlam.
- Kredi büyüme oranlarında ılımlı seyir devam ediyor. Faizlerdeki düşüş ve makro ihtiyati tedbirlerdeki gevşeme yönlü adımlar, konut ve ihtiyaç kredilerinde artışa sebep olmaktadır. Nitekim, son aylarda konut satışında yaşanan gelişmeler bu tespitleri doğrulamaktadır.
- Jeopolitik gelişmeler, küresel büyümedeki durgunluk ve yurt içi gelişmelerin etkisiyle zayıflayan ekonomik faaliyet yerini büyümeye bırakacaktır. 2017 bu açıdan daha olumlu geçecektir.
- Hane halkının tasarruf tercihinde TL’nin önceliği devam etmektedir.  Sayın Cumhurbaşkanının başlatmış olduğu TL ile ticaret olumlu bir etki yaratmıştır. 
- Rusya’ya ihracatta toparlanma, enerji fiyatlarının düşük seyri ve turizmdeki ivme, cari açığı ve finansman ihtiyacını azaltacaktır.
- Bankaların likidite pozisyonu güçlü olması, hane halkı tasarruflarında artış eğiliminin devam etmesi sonucu, finansal sistemin sağlıklı görünümünü korumaktadır.”
 
Huzurlu ve barış dolu Sağlıklı bir yıl diliyorum
 
Yavuz konuşmasını şöyle tamamladı:
“2016 yılı tüm acı olaylarıyla devrini tamamlamıştır. Yaşanan bunca üzücü ve  acı olaydan çıkarabileceğimiz gerek bireysel, gerekse toplumsal bir çok ders ve tecrübe olduğu gibi, sonuçları itibariyle de bir çok hayır vardır.
Yaşadığımız bu olaylar bir taraftan insanımızın ve ülkemizin bütün zerrelerine sinmiş olan habis ve patolojik yapıların fark edilip temizlenme sürecini başlattı, diğer taraftan başta birbirimizi olmak üzere,  vatanımızı,  bayrağımızı ve bizi biz yapan ortak değerlerimizi sevmeyi ve korumayı bir kez daha hatırlatıp yaşattı.  İşte bu nedenlerle,  2017 yılında umutlu olmak, geleceğimize daha bir umutla bakmak,  bu ülkeye kanıyla, canıyla can verenler olarak hepimizin hakkıdır.
Değerli çalışma arkadaşlarım, Şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına, yeni yılın ülkemize ve hepinize huzur, barış ve sağlık getirmesini diliyorum.”
 
Genel Sekreter Ömeroğlu, 2016 yılı iş planı sonuçlarını ve 2017 yılı bütçesini değerlendirdi
ATB Genel Sekreteri Eyüp Ş. Ömeroğlu, ATB’nin  2016  yılı faaliyetleri, 2017 yılı bütçesi ve 2017 yılı çalışma iş programı hakkında Meclis Üyelerini bilgilendirdi.
 
Genel Sekreter yıllık faaliyet raporunda; 
 
1. BÖLÜM - BORSA ORGANLARI VE ÜYE YAPIMIZ
    1.1 BORSA ORGANLARININ ÇALIŞMALARI
    1.2 ÜYE YAPIMIZ
 
2. BÖLÜM – VARLIKLARIMIZ, YATIRIMLARIMIZ 
 
3. BÖLÜM -YÖNETSEL VE SOSYAL FAALİYETLER
    3.1 KURUM, KURULUŞ, ÜYELERİMİZ VE HALKLA İLİŞKİLERİMİZ
        3.1.1. ÜYELERİMİZE VERDİĞİMİZ HİZMETLER:
                  A-  LOBİCİLİK FAALİYETLERİ
                  B-  ELEKTRONİK HİZMETLER
                  C-  EĞİTİM - FUAR
    3.2 YÖNETSEL DÜZENLEMELERİMİZ
    3.3 PROJELERİMİZ
    3.4  YAZILI GÖRSEL VE DİJİTAL ORTAMDAKİ FAALİYETLERİMİZ
    3.5 YARDIMLARIMIZ
 
4.BÖLÜM- 2016 YILI TESCİL FAALİYETLERİMİZ VE FİNANSAL ANALİZ
   4.1 2016 YILI TESCİL FAALİYETLERİMİZ
   4.2 2016 YILI GELİR ANALİZİ
   4.3 2016 YILI GİDER ANALİZİ                
   4.4 2016 YILI SONU GELİR GİDER TAHMİNLERİ 
 
5.BÖLÜM –İŞ PLANI VE DEĞERLENDİRME 
 
konularının anlatıldığı sunum ile Meclis Üyelerimizin yıllık oryantasyon programını gerçekleştirdi. ATB’nin 2016 yılında başarılı bir çalışma sergilediğini ifade eden Ömeroğlu, ATB’nin 'A' seviye Akreditasyon Belgesine sahip olduğunu belirterek , “Borsamız Akreditasyon faaliyetleri çerçevesinde 2016 yılında yapmayı taahhüt ettiği çalışmaları %98,22 oranında gerçekleştirme başarısını göstermiştir” dedi. 
 
Ömeroğlu, ATB’nin 2017 yılı Bütçesini 2016 yıl sonu tahmini gerçekleşmeleri dikkate alınarak yüzde 9,22 oranında artırılarak 10.250.000 TL olarak bağlandığını ifade etti.


RESİMLER

Yayın Tarihi : 29.12.2016 / Okunma Sayısı : 2,306
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr