Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
ATB Başkanı Yavuz, Malatya kayısısı 'AB Coğrafi İşaret Tescil' Belgesi törenine katıldı

11.07.2017 / Ankara
 
Malatya kayısısı AB Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ni aldı
 
TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve ATB Yönetim Kurulu Başkanı  Faik Yavuz, Malatya kayısısı AB Coğrafi İşaret Tescil Belgesi takdim törenine katıldı.​
 
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusu üzerine 2014 yılında yapılan müracaat tamamlandı ve Malatya Kayısısı AB tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescil edildi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'na Malatya Kaysısının coğrafi işaret olarak tescil edildiğini gösteren belge Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, TOBB Başkan Yardımcısı ve ATB Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, Malatya Valisi Ali Kaban, TPE Başkanı Prof.Dr. Habip Asan, Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Phil Hogan ve üst düzey bürokratın katıldığı törenle verildi.
 
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik
 
 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik burada yaptığı  konuşmada Malatya kayısısının AB tarafından coğrafi işaret olarak tescil edildiğini belirterek, “AB’de coğrafi işaret olarak tescil edilen bin 401 adet gıda ve tarım ürünün 3’ü Türkiye’den. Bunlar Antep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısı. Artık sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da incir dediğiniz zaman Aydın, baklava dediğiniz zaman Gaziantep, kayısı dediğiniz zaman Malatya akla gelecek” dedi.
 
Bakan Çelik şöyle konuştu: “Coğrafi işaret demek tarım ürünlerinde markalaşma demektir. Markalaşma derken bir kişinin ya da firmanın tekelinde değil coğrafi işaret o yöredeki tüm üreticileri altına alan bir şemsiye misali kırsal kalkınma için çok önemlidir. Ülkemizdeki ürünlerin coğrafi işaret tescili işlemi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılmaktadır. Bu çerçevede ülkemizde hali hazırda 209 ürünün ulusal olarak coğrafi işaret tescili alınmış, 319 ürün için ise başvuru süreci devam etmektedir. Malatya kayısısının coğrafi işaret tescili 2001 yılında gerçekleştirilmişti. Bugün bu tescili AB sathına yaygınlaştırıyoruz. 2014 yılında Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan müracaat bugün itibariyle tamamlandı ve Malatya kayısısı AB tarafından coğrafi işaret olarak tescil edildi. Hayırlı uğurlu olsun. AB’de coğrafi işaret olarak tescil edilen bin 401 adet gıda ve tarım ürünün 3’ü Türkiye’den. Bunlar Antep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısı. Artık sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da incir dediğiniz zaman Aydın, baklava dediğiniz zaman Gaziantep, kayısı dediğiniz zaman Malatya akla gelecek. Avrupa’nın en büyük tarımsal gücü olan Türkiye’nin iklimi, ürün çeşitliliği, bolluğu sunduğu lezzetler dikkate alınınca 3 sayısı elbette yetersizdir. Hali hazırda Türkiye’de 9 ürün için daha AB’deki coğrafi işaret tescili devam ediyor. Bunlar Afyon ve Kayseri pastırması, Afyon ve Kayseri sucuğu, Kayseri mantısı, İnegöl köftesi, Bayramiç beyazı, Aydın kestanesi ve Taşköprü sarımsağı. Dünyada coğrafi işaretli ürünlerin piyasası da git gide artıyor 200 milyar doları aşmış bulunmaktadır. Bu alandaki çalışmalarımızı Bakanlık olarak yoğunlaştıracağımızı ifade etmek istiyorum.”
 
-Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüseyin Erkoç

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç da şehrin ekonomisinde değerli bir yeri olan ve gelir dağılımında dengeleyici bir unsur olan kayısının Malatya ve Türkiye için çok önem arz ettiğini vurguladı.
 
Konuşmaların ardından Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Phil Hogan'a ve Bakan Çelik'e Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Baskani Hüseyin Erkoç tarafından Malatya kayısısının çeşitli türlerinden oluşan bir sepet takdim edildi.
 
-Malatya Valisi Ali Kaban
 
Malatya Valisi Ali Kaban ise genç çiftçilerin eğitimi, üreticiler arasında ortak veri tabanı oluşturulması gibi birçok konunun Bakanlık tarafından hayata geçirildiğine dikkati çekti. Vali Kaban, kayısı ve fındık gibi dünyada önemli bir seviyede bulunulan alan ve ürünlerde hem gelir hem de prestij açısından fiyat ve stok garantisi sağlanmak suretiyle söz konusu ürün piyasalarının regüle edilmesinin hayati önem taşıdığını, bu konuların da hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi.


RESİMLER

Yayın Tarihi : 11.07.2017 / Okunma Sayısı : 1,800
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr