Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
e-fatura hakkında duyuru

Sayın Üyelerimiz,
 
421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ uyarınca; elektronik fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerin birbirlerine sattıkları mallar ve ifa ettikleri hizmetler için düzenledikleri faturaları 01/04/2014 tarihinden itibaren elektronik fatura olarak göndermeleri ve almaları zorunludur. Ancak taraflardan birisi elektronik fatura uygulamasına dahil değil ise; kağıt ortamında fatura düzenlenmesine devam edilebilecektir.
 
Tebliğde belirtilen koşulları sağlayan mükelleflerin kendi istekleri ile seçebileceği bir uygulama olarak başlayan e-fatura uygulaması; ekonomik hayattaki gelişmeler ve vergi gelirleri yönünden kritik öneme sahip bazı sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler ile bu mükelleflerden mal ve hizmet alışverişinde bulunan ve brüt satış hasılatı yönünden belli ölçüleri aşan mükellefler için, 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile, zorunlu hale getirilmiştir.
 
Bilindiği üzere 397 no'lu Vergi Usul Kanunu (VUK)  Genel Tebliği uyarınca, elektronik fatura (e-fatura) uygulamasına kayıtlı olan borsa üyelerinin işlemlerini, borsa sistemine nasıl entegre edileceği  konusunda borsamız,  TOBB ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde girişimlerde bullunmuştur. 
 
TOBB tarafından Borsamıza iletilen yazıda;  Ticaret Borsaları tarafından yapılacak tescillerde,  e-fatura kullanmaya başlayan üyelerin bu faturaları ne şekilde ibraz edeceğine dair aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır:
 
a) 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında, elektronik faturasına kayıtlı olan üyelerimizin, bahse konu uygulamaya dahil olan diğer mükelleflerle yapacakları ilk işlemlerinde e-fatura düzenlemesine geçtiklerine dair bir taahhütname ile Borsaya bir kereye mahsus ibraz etmeleri gerekmektedir. Borsa tarafından, ilk işleme mahsus olmak üzere kullanıcının e-fatura uygulamasına kayıtlı olduğu http://www.efatura.gov.tr adresinden kontrol edilecektir.
 
b) Üye firmaların, http://www.efatura.gov.tr internet adresinde hizmete sunulan e-fatura portalından alacakları e-fatura çıktısını, firma kaşesi ile kaşelenmiş ve şirket yetkilisi tarafından imzalanmış şekilde tescil edilmek üzere Borsaya getirmeleri zorunludur.
 
c) Üye firma, e-fatura uygulaması kapsamında oluşturulan elektronik belgelerde yer verilen bilgilerin gerçek duruma uygunluğunu sağlamaktan sorumludur. Ancak gerekli kontoller (stok, rayiç, fiyat vs) Borsa tarafından yapılacaktır.
 
 
Maliye Bakanlığı ve TOBB arasında e-faturaların web üzerinden kontrolünün sağlanmasına yönelik bir web servisin kurulması çalışmalarına başlanmıştır. Söz konusu web servisi hayata geçene kadar; e-fatura tescil işlemlerinizin Borsamızda problemsiz ve hızlı bir şekilde yapılması açısından, yukarıda belirtilen hususlara göre hareket edilmesini önemle rica ederiz.
 
Saygılarımızla
 
 
 

Yayın Tarihi : 25.07.2014 / Okunma Sayısı : 3,381
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr