Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
"Sürdürülebilir Kalkınma İçin Girişimcilik ve İnovasyonda Kadın" konferansı

Yavuz: “Zenginleşmek için kadınların gücüne ve zekasına ihtiyacımız var”
 

"Sürdürülebilir Kalkınma İçin Girişimcilik ve İnovasyonda Kadın" konferansında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi  ve Ankara Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu başkanı Faik Yavuz, işsizlik sorununu çözmenin tek yolunun girişimci sayısını artırmaktan geçtiğini söyledi.

Yavuz konuşmasında, “Biz TOBB olarak kadınlarımızdan tek bir şey istiyoruz. Biz çocuk büyüten kadınlarımızın, artık ekonomiyi de büyütmesini istiyoruz” derken bunun nedenini şöyle açıkladı: “Ülkeyi zenginleştirmenin ve işsizlik sorununu çözmenin de tek bir yolu var. O da girişimci sayısını arttırmak. Çünkü Türkiye’de her girişimci, yani her şirket ortalama 10 kişiyi istihdam ediyor. Yani her yeni girişimci 10 işsize iş anlamına geliyor. Üretim anlamına, ticaret anlamına ve zenginlik anlamına geliyor. Dünyaya baktığınızda da bunun örneklerini görüyorsunuz.  Dünyada petrolü, doğalgazı olmadan zenginleşen ülkelerin ortak bir özelliği var. Bu ülkeler özel sektörle zenginleşiyor. Girişimcilerin önünü açıyor. Girişimci dostu bir yatırım ortamı oluşturuyorlar. Yeni icatları çıkaran da, parayı kazanan da bu ülkeler.

Hepimizin para verip satın aldığı bilgisayarlar, akıllı telefonlar, internet teknolojileri hep bu ülkelerde üretiliyor. Yeni zekalar hep icat çıkarmaya, girişimci olmaya teşvik ediliyor. İşte bizim sorunumuz burada başlıyor. Biz bu notada elimizdeki insan varlığının yarısını, yani kadınlarımızı hep görmezden gelmişiz. Türkiye'deki toplam girişimcilerin sayısı 1,3 milyon civarında. Bunun sadece yüzde 9'u kadın. Yani Türkiye'deki kadın girişimcilerin sayısı 100 bini bile aşamadı. Bizler israf haram kültüründen geliyoruz. 37 milyon kadınımızdan ancak 100 bin kadın girişimci çıkarıyoruz.  İsrafın olduğu yerde zenginlik olmaz. Ve emin olun bu noktada kadınlarımız erkeklerimizden çok daha azimli ve başarılı oluyor. Çünkü bizim kadınlarımız gerçekten pratik zekalı ve çok yetenekli. Hepiniz annenizi gözünüzün önüne getirin. Evin içindeki pek çok sorunu pratik zeka ile nasıl çözdüklerine hepiniz şahit olmuşsunuzdur. İşte şimdi biz bu zeka üretime, ticarete, ülke zenginliği için de kullanılsın istiyoruz.”
 
-“Kadınlara etkili teşvikler getirdik”
 
TOBB olarak bu düşüncelerle yola çıkarak kadın ve genç girişimci kurullarımızı kurduklarını bildiren Yavuz, “Yurt içi fuar katılımında kadın girişimcilerin desteklenmesi projesini başlattık. Kadın girişimcilerimizi yurt içi fuarlardan ücretsiz faydalanmasını sağladık. Biliyorsunuz Kredi Garanti Fonu ile KOBİ’lerin bankalardan alacakları kredilere kefil oluyoruz. Yani KOBİ’lerin finansmana ulaşım sorununu çözüyoruz. Bu fonun kullanımında da kadın girişimcilerimize öncelik sağlıyoruz” diye konuştu.
 
-Kadın girişimciler zoru başarıyor
 
İş hayatına girmek ve orada tutunmanın zaten zor olduğunu ifade eden Faik Yavuz, kadın girişimci olarak bunu başarmak ise daha da zor olduğunu söyledi. Yavuz, “Kadın girişimcilerimiz iş hayatına atılarak son derece zor, ama zor olduğu kadar da, fedakârlık gerektiren bir tercihte bulunmuşlardır. Umuyorum ki, çok önemli yeteneklere ve niteliklere sahip, yüzbinlerce kadın, sizlerin açtığı bu yoldan ilerleyeceklerdir. Sizlerle birlikte çalışarak, Türk kadınının toplumda hak ettiği yeri almasını sağlayacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ise konuşmasında "Kadın girişimcilerin hem kendileri hem de istihdam ettikleri kişiler için iş yaratmaları ve çalışma yaşamında daha etkin ve aktif olmaları; kadınların toplumdaki konumlarını güçlendirmesine, toplumların gelişmişlik düzeyinin yükselmesine ve gelir dağılımındaki adaletsizliği de önlemeye önemli katkılar sağlamaktadır" ifadesini kullandı.
 
Kalkınma Bakanlığı ve Dünya Bankası işbirliğinde yapılan çalışmaya göre kadın istihdamındaki 6 puanlık artışın yoksulluğun 15 puan gerilemesine yol açtığını vurgulayan Bakan İslam, TÜİK 2013 yılı verileri çerçevesinde de eğitim düzeyi yükseldikçe kadınların işgücüne katılım oranının yükseldiğinin görüldüğünü aktardı.
 
-"Türk kadını ekonomide işveren olarak yer almalı"
 
Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu ise, kadının toplumsal hayatın tüm alanlarında etkin rol alması için çalışmalarını bilinçli ve özverili bir şekilde sürdürdüklerini belirtti.
 
Hizmet birimlerinin çeşitli projeler ve iş birliği protokollerinde belirlenen hedeflere ulaşma, kadınların memnuniyetini ve refahını artırma gayretinde olduklarını ifade eden Ustaoğlu, bir toplumun kalkınmasının, gelişmesinin ve refah seviyesinin yükseltilmesinin girişimcilerine bağlı olduğuna işaret etti.
 
Program sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek de kadının iş hayatında olmasına çok önem verdiklerini ifade etti.

 



RESİMLER

Yayın Tarihi : 24.10.2014 / Okunma Sayısı : 4,645
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr