Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
Faik Yavuz, 14. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi’ne katıldı

Türkiye Ziraatçılar Derneği’nin (TZD) düzenlediği 14. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi’ne TOBB’u temsilen TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve ATB Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz katıldı.​
Kongre’de bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tüketici fiyatları arasındaki makasın daraltılmasına ilişkin, "2015 yılı içerisinde meselenin çözümüne dönük inşallah ciddi sonuçlar alacağız" dedi.
 
Türkiye'nin hibrit sebze tohumu geliştirme konusunda 20 yıl geç kaldığını anlatan Eker, göreve geldiği dönemde Türkiye'nin, hibrit sebze tohum ihtiyacının sadece yüzde 10'unu karşılayabildiğini, günümüzde ise bu oranın yüzde 60'a ulaştığını söyledi.
 
Önemli konulardan birinin de üretici ve tüketici fiyatlarındaki makasın açıklığı olduğunu ifade eden Eker, "3-4 puanlık bir fark var. Tüketici çok ödemiş, üreticinin cebine girmemiş. Bu para nereye gidiyor? Nakliyeden tutun market zincirlerinin yaptıkları bir takım sözleşmelere kadar, ticaret sistemindeki problemlere, Hal sisteminden tutun, diğer pazarlardaki değişik halkalara kadar çeşitli sebepleri var" diye konuştu.
 
Eker, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda bu konuyu tartıştıklarını ifade ederek, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme Komitesi'ni kurduklarını hatırlattı.
 
Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makasın nedenlerini araştırdıklarını belirten Eker, "2015 yılı içerisinde bu meselenin çözümüne dönük inşallah ciddi sonuçlar alacağız" diye konuştu.
 
-"Toplulaştırma çalışmalarına hız verdik"
 
Bakan Eker, 1926 yılında çıkan Medeni Kanun ile Türkiye'nin tarım arazilerinin bölünebilir eşya durumuna getirildiğini anlatarak, toplulaştırma çalışmalarına hız verdiklerini vurguladı.
 
Eker, 4,5 milyon hektar arazinin toplulaştırmasını tamamladıklarını, 2015 yılı içerisinde 2 milyon hektarın toplulaştırmasını bitireceklerini söyledi.
 
-"Yoksulluktan nasibini alan en büyük kitle tarım sektörü"
 
Toplantıda konuşan DSP Genel Başkanı Masum Türker de "Bir ülkede yolsuzluk varsa, yaptığımız araştırmalarda görülmüş ki, bu yolsuzluğun neden olduğu yoksulluktan nasibini alan en büyük kitle tarım sektörü ile uğraşanlardır. Çünkü onlara aktarılacak kaynak, fon kalmıyor" diye konuştu.
 
-"Hububat üretiminde 2015 yılında bir sıkıntı olmayacak"
 
TZD Başkanı İbrahim Yetkin de Türkiye'de tarıma karşı bazı lobilerin saldırılarıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, tarım sektörünü, tarım sektörünün paydaşları ile birlikte yönetmek gerektiğini söyledi. "Biz birbirimizin düşmanı değil, birbirimizin dayanağıyız" diyen Yetkin, bu yolda cephede savaşır gibi ortak hareket etmek gerektiğini ifade etti.

 



RESİMLER

Yayın Tarihi : 07.01.2015 / Okunma Sayısı : 2,908
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr