Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
Ankara Ticaret Borsası (ATB) Komiteler Müşterek Toplantısı yapıldı


Komiteler Müşterek Toplantısına katılan KOSGEB Başkan Yardımcısı S. Tuna Şahin, verdiği konferansta, KOSGEB’in çalışmalarını anlatarak, hibe ve destek programlarını hakkında açıklamalarda bulundu.
Ankara Ticaret Borsa’sının yılda iki kez yapılması gereken Komiteler Müşterek Toplantısı’nın ilk gerçekleştirildi. Toplantı münasebetiyle düzenlenen toplantıya katılan KOSGEB Başkan Yardımcısı S.Tuna Şahin, verdiği konferansta KOSGEB’in faaliyetlerini anlatarak, hibe ve destek programları hakkında açıklamalarda bulundu.
Sözlerine KOSGEB’in amaçlarını açıklayarak başlayan Şahin,   KOSGEB’in ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) payını ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek ve sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek olduğunu söyledi.
Kimler KOBİ ?
Konuşmasında KOBİ tanımına da açıklık getiren Şahin, 250’den az çalışan istihdam eden, yıllık bilanço veya net satış hasılatı 40 milyon lirayı geçmeyen işletmelerin KOBİ olarak nitelendirildiğini belirterek, Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99.89’unun KOBİ statüsünde olduğunu açıkladı. Şahin çalışan, bilanço ya da net satış rakamları üzerinden KOBİ’lerin de ölçek olarak mikro, küçük ya da orta olarak üç ana gruba ayrıldığını ifade etti. Şahin, Türkiye’deki  KOBİ’lerin yüzde 0.63’ünün orta, yüzde 4.48’i küçük ve yüzde 94.79’unun mikro ölçekli olduğunu belirtti.


Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün ülkemizde KOBİ’lerin önemi inkar edilemez.  KOBİ’ler;
Toplam işletmelerin yüzde 99.89’ u
Toplam istihdamın yüzde 76’sı
Toplam katma değerin yüzde 55’i
Toplam satışların yüzde64’ü
 Toplam yatırımların yüzde 50’si
Toplam ihracatın yüzde 60’ı
Toplam kredilerin yüzde 24’ü
Ticari Kesim Ar-Ge Harcamalarının 37.7’sini gerçekleştirmektedir.

Sizin vergileriniz
Konuşmasının ikinci bölümünde KOSGEB tarafından verilmekte olan hibe ve destek kredileri anlata Şahin “bizim verdiğimiz hibe ve destek kredileri sizlerin üretip kazanıp karşılığında ödemiş olduğunuz vergileri tekrar size vererek yeniden üretime sokmaktan başka bir şey değildir” dedi.

Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:
“ KOSGEB projelerini hazırlamak için öncelikle iş planı ve fizibilite konularına hakim olmanız gerekmektedir. KOSGEB proje hazırlama süreci araştırma ve iş fikrinizi hayata geçirme amacıyla size ışık tutacak bir strateji haritası gibi düşünülebilir. KOSGEB projesi hazırlamak üzere piyasada bir çok danışmanlık firması bulunmakta olup, internette de bir çok KOSGEB destekli başarı öyküsü proje bulabilirsiniz.
Sanayide; madencilik, imalat ve enerji sektörlerinde,  hizmet-ticarette ise inşaat, ticaret, ulaştırma, turizm, bilgi ve iletişim, mesleki bilimsel ve teknik faaliyetler ile idari ve destek hizmet faaliyetlerine destek sağlamaktayız.”
Hibe ve Destekler
Konuşmasının son bölümünde KOSGEB Destekleri, Hibeleri ve Teşvikleri açıklayan Şahin, “bugün verilmekte olan bu destek, hibe ve teşviklerin yüzde elli ila yüz oranında yükseltilmesi konusunda çalışmalar sürmektedir” şeklinde konuştu.

Şahin KOSGEB tarafından verilen destekleri, hibeleri ve teşvikleri şu başlıklar altında açıkladı:
- Girişimcilik Destek Programı
- Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı
- Genel Destek Programı
- KOBİ Proje Destek Programı
- Tematik Proje Destek Programı
- İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı
- Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı
- Laboratuvar Hizmetleri Desteği
- Kurumsallaşma ve Markalaşma Destek Programı Çağrısı

Sahin, Ülkemizin ihtiyaçlarına bağlı olarak dönem dönem kredi faiz destek programları uyguladıklarını da ifade ederek; “Kredi faiz destek programları kapsamında bugüne kadar yaklaşık 215.000 KOBİ’ye destek verildik. Oluşturduğumuz kredi hacmi 11.000.000 TL’yi buldu.”dedi.

KOSGEB Başkan Yardımcısı Şahin, KOBİ destek, hibe ve teşviklerinde yararlanabilmek için, yeni şirketler kurulmaması gerektiğine dikkat çekerek “Bir yandan yeni işletmelerin kurulmasına destek veriyoruz diğer taraftan damevcut şirketlerinizle bu desteklerden ve hibelerden yararlanması mümkün ” dedi.
 



RESİMLER

Yayın Tarihi : 12.03.2015 / Okunma Sayısı : 2,689
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr