Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
Sakarya Tarım Ürünleri Lisanslı Deposu hizmete açıldı

08.08.2022 / Ankara

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki TOBB heyeti ile birlikte, Sakarya Ticaret Borsası tarafından kente kazandırılan Lisanslı Depo’nun açılış törenine katıldı.​

Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı’nın ev sahipliğinde düzenlenen açılış törenine TOBB heyetinin yanı sıra Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ve çok sayıda iş insanı katıldı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, lisanslı depoların, kamu ve özel sektörün ortak bir amaçla bir araya geldiği, aynı vizyonu paylaştığı projeler olduğuna işaret ederek, “Yaklaşık 17 sene önce, 2005 yılında, bugünkü lisanslı depoculuk sisteminin temelini oluşturan, Lisanslı Depoculuk Kanunu TOBB’un katkılarıyla hazırlanmıştır. Özel sektörün lisans depoculuk yatırımını teşvik etmek için, 2010 yılında TMO ile birlikte TMO-TOBB Lidaş’ı kurduk. Lisanslı depoları geliştiren bu adımlarımız sayesinde, özel sektörümüz de bu alana yönelmiştir. Böylece bugün ülkemizde faaliyette olan lisanslı depo kapasitesi 8,5 milyon tonu geçmiştir. Öte yanda ticaret borsalarımızda bu alanda ellerini taşın altına koymuştur. Elektronik satış salonları, akredite laboratuvarları, canlı hayvan borsaları ve lisanslı depolarıyla, ticaret borsalarımız, tarım ve hayvancılık sektörünün sağlıklı işlemesine yardımcı olmaktadır. Lisanslı depoculuk sisteminde ürün kalitesinin analizinde belirleyici olan 27 yetkili sınıflandırıcı laboratuvarın 20’si de, yine ticaret borsalarımıza aittir” dedi.

Bu alanda öncü kurumlardan birisinin de Sakarya Ticaret Borsası olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Borsa’nın hem LİDAŞ ve hem de TÜRİB’in kurucu ortağı olduğunu ve bu önemli lisansı depo yatırımını da gerçekleştirerek, vizyonunu ortaya koyduğunu bildirdi.

-Sakarya Ticaret Borsası’na teşekkür

Sakarya Ticaret Borsası’nın aynı zamanda akredite borsa olduğunu belirten TOBB Başkanı Hisırcıklıoğlu şöyle konuştu: “Yani üyesine, uluslararası standartlarda, 5 yıldızlı hizmet sunduğu belgelemiştir. Adem Sarı Başkanımız aynı zamanda, Ankara’da TOBB’da da birlikte çalışmaktayız. Kendisi, Ticaret Borsaları Konseyi Başkan Yardımcısıdır. Tarımsal politikaları birlikte belirlemekteyiz. Hem Sakarya’ya hizmet veren, hem de Ankara’da ülkemiz için çalışan Adem kardeşimden Allah razı olsun diyorum. Böyle çalışkan bir ismi Sakarya’ya ve camiamıza kazandıran Sakarya iş dünyamızı da yürekten kutluyorum. Lisansı Depoculukta bir sonraki adım, Ürün İhtisas Borsası, TÜRİB olmuştur. Tarım ve Ticaret Bakanlarımızın gayret ve destekleriyle birlikte bu Borsa da 2019’da açılmıştır. TÜRİB’de de yine TMO ile birlikte çalışıyoruz. Böylece fiziki yer değiştirme gerekmeksizin, elektronik ortamda ve tek bir platformda ürün ticaretinin yapılması mümkün kılınmıştır. Üreticilerimiz de, buradan temin ettikleri Elektronik Ürün Senetlerini teminat vererek, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden, finansman temin edebilmektedir. TÜRİB’in 3 yıllık faaliyet döneminde işlem hacmi 55 milyar lirayı, işlem miktarı 20 milyon tonu aşarken, yatırımcı sayısı 135 bine ulaşmıştır. Lisanslı depoculuk ve TÜRİB sayesinde, tarımsal ürünlerin fiyatları 3-5 kişi tarafından speküle edilemeyecek.”

-Hedef gelişmiş bir tarım politikası

Tarımsal ürünlerin fiyatlarının daha şeffaf bir şekilde belirleneceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “TOBB camiası ve ticaret borsaları, Türkiye'de lisanslı depoculuğun ve ürün senedine bağlı tarımsal ürün ticaretinin gelişmesi için önemli misyon üstlenmiştir. Hedefimiz, tarım piyasalarının etkinliğini artırarak, gelişmiş bir tarım piyasasına sahip olur hale gelmektir. Tarım ve gıdanın öneminin arttığı bu zamanda, gelişmiş bir tarım piyasasıyla Türkiye, coğrafi konum avantajını kullanarak, tarımda merkez üssü haline gelebilir”

İlk fındık alım töreni

TOBB heyeti, Sakarya’da ilk fındık alım törenine katıldı.

Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı’nın ev sahipliğinde Sarılar Fındık Tesislerinde düzenlenen törene Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ile çiftçiler katıldı.​

Fındığa Değer Katanlar Ödül Töreni

TOBB heyeti ‘Fındığa Değer Katanlar Ödül Töreni’ne katıldı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, fındığı sanayi ürünü olarak da değerlendirmek ve kalitesini artırmak gerektiği üzerinde durdu.​

Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı’nın ev sahipliğinde Sakarya İncipark’da açık havada düzenlenen Fındığa Değer Katanlar Ödül Töreni TOBB heyetinin yanı sıra Ulusal Fındık Konseyi ve Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük, TMO Başkanı Ahmet Güldal, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ve Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Tören’de bir konuşma yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, fındığın Türkiye'nin en stratejik ve değerli tarım ürünlerinin başında geldiğini vurguladı. Fındığı ‘adeta toprakta yetişen altın’ ifadesiyle değerlendiren Hisarcıklıoğlu “Hiçbir ithal girdisi yok, tamamen yerli ve milli. İhracat gelirinin tümü, ülkemizde kaldığından ayrıca çok değerli. Her sene 2 milyar dolar civarında döviz kazandırıyor. 600 bin aileye ekmek oluyor. Toprağı koruyor, güzelleştiriyor. O yüzden fındık hakikaten buraya bereket getiren bir ürün. Allah’ın bizlere bahşettiği bu nimetin değerini bilmeli, korumalı ve geliştirmeliyiz” diye konuştu.

-Üretim zengini, gelir fakiriyiz

Tüm değerine rağmen ne yazık ki fındığı gereği gibi değerlendiremediklerinden söz eden Hisarcıklıoğlu, “Fındıkta üretim zengini, gelir fakiriyiz. Yaklaşık 120 ülkeye fındık ihraç ediyoruz. Ama ihracatın ancak yüzde 40’ı işlenmiş fındık şeklinde. Yani ürünümüzün çoğunu hammadde olarak dışarı gönderiyoruz. Fındığı çerezlik değil sanayi ürünü olarak da değerlendirmeliyiz” dedi.

Fındık üretiminde verimi artırmanın şart olduğuna vurgu yapan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Bunu artırdığımızda, çok daha büyük bereketini göreceğiz. Bunun için önce fındığın kalitesini artırmak lazım. Alanları ıslah edip, yaşlı bahçeleri yenilememiz lazım. Bakımına-budamasına daha çok özen göstermemiz lazım. Böylece, ihracat gelirini ikiye katlar, 5 milyar dolara çıkarabiliriz. TOBB olarak, Ticaret Borsalarımızla birlikte, fındığa değer katmak üzere, lisanslı depoların artması için çalışıyoruz.

Öte yandan, Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nı da kurduk. Giresun’da, Giresun Ticaret Borsamız, Düzce Ticaret Borsamız ve Rize Ticaret Borsamız ile birlikte, ülkemizin ilk Fındık Lisanslı Deposunu faaliyete geçirdik. Böylelikle hem üretici, hem tüccar, hem de sanayici kazanacak. Öte taraftan Ticaret Borsalarımız da, fındıktan daha çok kazanmamıza yönelik projeler hayata geçirmekte. Örnek bahçeler kurmakta, üreticiye fidan dağıtmakta. Fındıkta verimi ve kaliteyi artıracak çalışmalar yapmakta. Bunları da memnuniyetle takip ediyor ve kendilerini kutluyorum.”



RESİMLER

Yayın Tarihi : 08.08.2022 / Okunma Sayısı : 369
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr