Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
Sudan Kuzey Kordofan Valisi ATB’yi ziyaret etti

30.10.2018 / Ankara
 
Sudan Kuzey Kordofan Valisi Ahmed Mohammed Haroon ve beraberindeki heyet Ankara Ticaret Borsası’nı (ATB) ziyaret etti. ATB Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, ziyarette yaptığı konuşmada, “500 milyon dolar civarında olan ticaret hacmini en kısa zamanda önce 1 milyar dolara daha sonrasında ise nihai hedefimiz olan 10 milyar dolara çıkaracağız” dedi.
 
ATB Başkanı Yavuz konuşmasında daha sonra şu görüşlere yer verdi:
 
“Sudan Sahra altında en büyük ticari ortaklarımızdan bir tanesidir. İkili ilişkilerimizi ortak kazanımları arttırarak devam ettirmek istiyoruz. Cumhurbaşkanı’mız geçen aralık ayı Sudan’ı ziyaret etmişti. İlişkilerimizin gelişmesi için orada bir taahhütte bulunmuştu. Aslında Sudan ile ikili ilişkilerimiz Afrika için de önem taşımaktadır. Biz Sudan’a yıllardır politik olarak ambargo ile haksızlık yapıldığını biliyoruz. Türkiye bu dönemde Sudan’ın yanında olmuştur. Bu izolasyon sürecinin sona ermesinden de mutluluk duyuyoruz. Burada tabi Sudan Başkanı el-Beşir’in dirayetli duruşunun da hakkını vermek lazım.
 
Hedef 10 milyar dolar
 
İkili ticaret hacmimiz 500milyon dolar civarında. Devlet Başkanlarımızın ilk aşamada koyduğu hedef 1 milyar dolar, daha sonrasında ise 10 milyar dolara çıkarmaktır. 650 milyon dolar civarında orada yatırımımız mevcut ve bunu daha da arttırmak istiyoruz.
 
Geçen ay Tarım ve HayvancılıkBakanı’mızla beraber Sudan’ı ziyaret etmiştim. Amacımız Sudan’daki üretimi arttırarak, daha kaliteli ve verimli üretim sağlamaktır. Cumhurbaşkanı’mızın bize Sudan’la ticareti geliştirin şeklinde bir talimatı var. Ancak Türkiye Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) üyesi bir ülke ve bunun kurallarına tabiyiz. Mezbaha ve canlı hayvan ticareti konusunda önümüzde bir süreç var. Türkiye’nin Sudan’da bu konuda iki ayrı yatırımı olduğunu ve bunun sonuçlarını iki sene içerisinde alacağımızı biliyorum.” 
 
Vali Haroon’un sözleri
 
Ziyarette bir değerlendirme konuşması yapan sudan Kuzey Kordofan Valisi Ahmed Mohammed Haroon “Öncelikle nazik davetiniz için çok teşekkür ederim. Başkanımızdan çok net bir talimat alarak buraya geldik ve burada olmaktan dolayı çok mutluyuz. Türkiye’deki hızlı değişimi ve gelişmelere yakından takip ediyoruz.  Teknoloji ve kaynakların bu denli verimli kullanılması Türkiye açısından bir fark yaratacaktır, bizde Sudan’da bu şekilde yapmak isteriz. Hayvan sağlığı, yemi, kesimi konusunda SudanTarım Bakanı çok hassas davranıyor. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü(TİGEM) bu tür sorunlara karşı Sudan ile beraber çalışıyor.
 
Sudan’daki hayvan topluluğu hastalıktan arındırılmış durumda ve TİGEM ile birlikte çalışarak önemli mesafeler aldık. Sudan’da hayvan sayısı fazla olduğu için et ve et ürünleri konusunda Sudan’da altyapı ve yan sanayi gelişmiş durumdadır ve özellikle Kuzey Kordofan bölgesi bu işin merkezidir. Şu anda bu bölgemiz hayvancılık konusunda oldukça ileri durumda.”
 
Borsacılık faaliyetleri ve karşılıklı iş birliğini geliştirmek üzere ATB heyetini Sudan’a davet eden heyet daha sonrasında ATB Et Borsası’nın ve ATB Hububat Borsası’nın tanıtıldığı filmleri izlediler ve burada kullanılan sistemler konusunda bilgi aldılar.
 
Toplantıya, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ile birlikte, Meclis Başkanı İbrahim Öztürk,  Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Başar, Hasan Ersan, Mustafa Altınışık, Genel Sekreter Eyüp Şenol Ömeroğlu ile Genel Sekreter Yardımcısı Gül Kara katıldı. 
 
Sudan Heyetinden ise Kuzey Kordofan Valisi Ahmed Mohammed Haroon ile birlikte, Büyükelçi Dr. Yousi fAhmed Eltayeb El Kordofani, Müsteşar Mohamed İbrahim Mohamed El Bahi ve Ekonomistler,  Osama Osman Abdelrahman Osman, Aslam Bashir Mohamed Bashir ve Naz bayraktar katıldı.


RESİMLER

Yayın Tarihi : 31.10.2018 / Okunma Sayısı : 1,330
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr