Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
ATB Ekim ayı Meclis Toplantısı yapıldı

31.10.2018 / Ankara
 
Ankara Ticaret Borsası (ATB) Ekim ayı olağan Meclis Toplantısı, İbrahim Öztürk başkanlığında yapıldı. 
 
ATB Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz’un “Taşınır Mal Rehini Kanunu” hakkında bilgi verdiği toplantıda, Genel Sekreter Eyüp Şenol Ömeroğlu ve Genel Sekreter Yardımcısı Gül Kara da geniş kapsamlı bir sunum yaparak, üyelere kanunun detaylarını açıkladılar.
 
Faik Yavuz yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
 
“Bundan 8-10 sene önce dönemin Tarım Bakanı Mehdi Eker bir konuşmamızda, çiftçilerimizin bankalardan kredi alma konusunda zorluk çektiklerini, bana iletti. Bunun üzerine ben de kendisine bir çiftçinin veya bir hayvancının elindeki en büyük teminatı sahip olduğu hayvanıdır. Ancak bankalarımız bunu teminat olarak değerlendirmeye almıyor. Bizim bu ihtiyaca cevap verebilecek bir kanun yapmamız gerektiğini ilettim. Bunun üzerine Ticaret Bakanlığı devreye girdi ve dönemin Ticaret Bakanı olan Bülent Tüfenkçi gerekli çalışmaları yaparak, kanunu çıkardı ve tanıtımını yaptı. 
 
Kanunu bir örnekle açıklamak gerekirse: Bir fabrikada esas mali değeri olan şey fabrikanın içindeki makinalar ancak bankalar kredi verirken teminat olarak sadece fabrikanın gayrimenkul değerlendirmesini yapıyordu, kredi vereceği zaman o değerden veriyordu. Kanunla beraber gelen yenilik; taşınır varlıkları, tıpkı taşınmazları rehin ettiğimiz gibi rehin edebilme hakkı getirmesidir. Bu yasa önümüzdeki günlerde umuyorum, sermaye olarak ağırlıkta olan taşınır varlıkların teminat olarak gösterilmesini kolaylaştıracaktır.”
 
Konuyla ilgili bir sunum yapan Eyüp Şenol Ömeroğlu şu görüşlere yer verdi:
 
“Türkiye’de yaşanan uygulanan ticari hayatla, bürokrasi maalesef birbiriyle örtüşmüyor. Bu aynı şekilde mahkemelerimiz için de geçerli. Burada odalarımıza borsalarımıza büyük işler düşüyor. Neler olup bittiğini bizim meslek komitelerimizin anlatması gerekiyor.
 
Bu yasanın amacından kısaca bahsetmek gerekirse; yasa bize likiditeye ve finansmana kolay erişim olanağı sunuyor. Ancak burada önemli bir nokta var o da finansal kayıtlarımızın kolay erişilebilir olması ve düzgün tutuluyor olması. Önce kendimize, işletmemize ve kayıtlarımıza güvenmemiz lazım.
 
Bizim işletmelerimizin sermaye yapısını ortalama olarak, %50’sini taşınır varlıklar, %22’sini ise taşınmaz varlıklar oluşturuyor. Bu nedenle işletme sahiplerimiz paraları olduğu taktirde, gayrimenkul yatırımı yapma eğiliminde oluyor. Bunun nedeni de gayrimenkule olan güvenin teminat olarak daha fazla olmasıdır. Bu tercihten ziyade sistemin dayattığı bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Ben inanıyorum ki 6750 sayılı kanun bizlerin ve sizlerin çabalarıyla önümüzdeki günlerde mevcut durumu değiştirmekte önemli bir kilometre taşı olacaktır.”
 
Gül Kara yasanın hukuki detaylarını anlattı:
 
“6750 sayılı kanununu daha önceden çıkan ticaret kanunlarından ayıran en önemli fark; kanun, tacirle tacirin, esnafla esnafın, kısacası borç alacak ilişkisi olabilecek tüm mercilerin aralarında bu anlaşmaya imza atabilmesine olanak sağlaması. Tabi burada önemli olan nokta “rehinli taşınır sicili” detayıdır.
 
Nasıl bir otomobil alırken sorgulamasını yaptırıyorsunuz, üzerinde rehin var mı yok mu görebiliyorsunuz. Bu sistemde TOBB tarafından kurulan, Taşınır Rehin Sicil Sistemi (TARES) olarak oluşturulmuş ve ücretsiz olarak sorgu yapabileceğiniz bir platform olarak hizmete sunulmuştur.”
 
 
Finansman erişiminde teminat olarak taşınır rehini imkânı konulu sunum ve yasanın detayları için tıklayınız.
 
Tares Sisteminin tanıtıldığı video için tıklayınız.
 
6750 Sayılı Kanun için tıklayınız.


RESİMLER

Yayın Tarihi : 02.11.2018 / Okunma Sayısı : 1,369
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr