Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
ATB 2018 yılının son Meclis Toplantısı'nı yaptı

28.12.2018 /Ankara

 
Ankara Ticaret Borsası (ATB) 2018 yılının son Meclis Toplantısını yaptı. ATB Meclis Başkanı İbrahim Öztürk’ün açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya, Prof. Dr. Halil Sarıaslan da katılarak bir sunum yaptı. Konuşmasında birlik, beraberlik ve uyum mesajları veren Başkan Öztürk, kısa değerlendirmesinden sonra sözü ATB Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz’a bıraktı. 
 
ATB Başkanı Yavuz ekonomi değerlendirmesi
 
ATB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz, tarihsel süreçte Amerika’nın 2008-2009 dönemindeki ekonomi politikalarının bugün bizi nasıl etkilediğini örnekleriyle açıkladı. ATB Başkanı Yavuz, “Karşılıksız olarak basılan dolarlar, dünya ekonomisine, özellikle de gelişmekte olan ülke ekonomilerine ucuz dolar ve likidite olarak yansıdı. Bu durumda ithalat ve cari açık patlama yaptı. Üretme alışkanlıklarımızı kaybettiğimiz, ithal etmenin daha ucuz olduğu bir ortamda dünya bu sefer de Trump’ın ekonomi politikalarıyla yüz yüze geldi. Trump’ın korumacı ekonomi politikası, FED’in (Amerika Merkez Bankası) faiz kararlarıyla birleşerek doları ülkesine çağırdı. Bu durumda dolara talep arttı ve döviz kuru bizim gibi borçlanarak büyüyen ülkelerin başına bela oldu” dedi.
 
2019 projeksiyonu:
 
Başkan Yavuz yaptığı kısa durum tespitinin ardından 2019 projeksiyonunu değerlendirdi. TBMM’nin 2019 Bütçesi rakamlarına vurgu yapan Yavuz, “dövizle borçlanmayın” uyarısında bulanarak sözlerine şöyle devam etti:
 
“Bütçeye baktığımızda kamu yatırımlarında düşüş, faiz ödemelerinde ise artış görünüyor. Bu bize 2019’da ekonominin daha da yavaşlayacağını gösteriyor. Faiz ödemelerine ayrılan payın, gayri safi milli hasılaya oranının giderek artması, ekonomide daralmanın işaretidir. Ancak, Hükümetimiz bunun önlemlerini almaya başladı. Sıkı para politikası ve doğru yatırımlarla enflasyonla mücadele yapmamız lazım.”
 
Ekonomik değerlendirmenin ardından tarım ve hayvancılık konusuna değinen Başkan Yavuz, konuşmasını şöyle tamamladı:
 
“Tarım ve hayvancılıkta bir veri tabanınız yoksa politika üretemezsiniz. Eğer bir planlama yapmıyorsanız soğan bir sene tarlada kalır ertesi sene 5 lira olur. Besi hayvanının ithalatını durdurduk. Eldeki fazla stoku da ihraç etmemiz planlanıyor. Peki altıncı aydan sonra ne yapacağız? Bu eldeki stokları da ihraç edersek et 35-40 lirayı bulabilir. Bu konuda kendi besicimize de milletin kesesine de zarar vermeden planlı programlı bir şekilde hareket edilmelidir.
Tarım önümüzdeki dönemde çok stratejik bir enstrüman olacak. Biz dünyanın merkezinde olan bir coğrafyayız. 3 saatlik uçak yolculuğuyla dünya nüfusunun üçte birine ulaşabiliyoruz. Bu sebeple kendi kendine yetenden de öteye gitmeli, dünya için üreten bir ülke olmalıyız.”
 
Prof. Dr. Sarıaslan’ın sunumu
 
Başkent Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Sarıaslan da yaptığı sunumda 7-8 sene önce de ATB’ye yine bir Meclis toplantısına konuk olarak geldiğini hatırlatarak, “o zamanki konumuz sıcak para şişmesinden kaynaklı sorunlardı. Türk Lirası’nın aşırı değer kazanmasından dolayı üreticimizi kaybettik” dedi. Prof Dr. Sarıaslan sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Türk Lirası’nın aniden değer kazanması da aniden değer kaybetmesi de iyi bir şey değildir. Bugünkü sıkıntımızın kaynağı, enflasyonun kaynağı ‘şeytan üçgeni’ dediğimiz döviz, enflasyon, faiz arasında kalınan durumdan kaynaklanmaktadır. Bunlardan hangisini baskı altına almaya çalışırsanız, diğeri yükselir. “
 
Bugün yaşadığımız sıkıntının devletin değil de özel sektörün borçlarından kaynaklandığını dile getiren Prof. Dr. Sarıaslan, süreçten çıkışın daha sancılı ve uzun bir süreçte olacağını belirterek, “Borcumuzun gayri safi milli hasılaya oranı %53. Düşündüğümüz zaman bu hiç sorun değil. Gelişmiş ülkelerin birçoğunun borç oranı iki-üç kat daha fazla. Ancak bizim sorunumuz, özel sektörün borçlarını çevirememesidir. Özel sektör bankalara borçlarını ödeyemezse bankalar sıkıntıya girer, ülke sıkıntıya girer dolayısıyla sen-ben sıkıntıya gireriz.
 
Türkiye’nin sıkıntılı süreçten çıkmak için yapısal reformlara ihtiyacı vardır. Bunlar nelerdir? Ekonomi dışı olan insan hakları, adalet, demokrasi, yargı ve özellikle eğitim alanında köklü değişikliklere ihtiyacımız vardır. Bugün ortalamanın üzerinde, başarılı öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu yurt dışında yaşamayı hedefliyor. Bu çocuklarımızın dertlerini dinlememiz lazım, beyin göçünü engellememiz lazım” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Sarıaslan daha sonra Meclis Üyelerinin sorularını cevaplandırarak sunumunu bitirdi.
 
Bütçe görüşmeleri
 
Toplantının ikinci kısmında, ATB Başkanı Yavuz, 2018 yılı mizanları ve faaliyet raporu, 2019 yılı çalışma programı, kayıt ücretleri ve yıllık aidat tarifesi, verilen hizmetler ile onaylanan ve düzenlenen belgeler karşılığı alınacak ücretler tarifesi, 2019 yılı bütçe kararnamesi ve 2019 bütçesiyle ilgili bir konuşma yaptı. Daha sonra yapılan oylamada 2018 yılı Faaliyet Raporu, 2019 yılı Bütçesi ve çalışma programı görüşüldü ve oy birliğiyle kabul edildi.
 
2019 yılında yapılması planlanan projelere kısaca değinen ATB Başkanı Yavuz, Borsamızın işlem hacminin bir önceki döneme oranla yüzde 50.1 oranında arttığını belirterek TOBB verilerine göre ATB’nin Türkiye’deki en çok işlem hacmine sahip altıncı Ticaret Borsası olduğunu ifade etti.


RESİMLER

Yayın Tarihi : 29.12.2018 / Okunma Sayısı : 1,341
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr