Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
TOBB Ankara Genç Girişimciler İl Kurul Toplantısı yapıldı

03.05.2019 / Ankara
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ankara Genç Girişimciler İl Kurul Toplantısı, TOBB Genel Kurul Sayman Üyesi ve Ankara Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz’un katılımıyla, Ankara Ticaret Odası (ATO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
 
Toplantıda bir konuşma yapan ATB Başkanı Yavuz, sözlerine Rifat Hisarcıklıoğlu’nun selam ve başarı dileklerini ileterek başladı.
 
ATB Başkanı Yavuz konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
 
“Girişimci kurullarımızı geçtiğimiz şubat ayında oluşturduk. Kurul Başkanlarımızın ve il icra komitesi üyelerimizin seçimini gerçekleştirdik. Ankara kurulumuzun yeni başkanı Hakan Tarhan kardeşime, yönetimine ve siz değerli kurul üyelerine yeni dönemde başarılar dilerim.
 
Başta koordinatörümüz Ankara Ticaret Odası olmak üzere Ankara’daki tüm oda ve borsalar olarak yanınızda olduğumuzu bilmenizi isterim. 
 
TOBB olarak Genç Girişimci Kurullarını bundan 10 yıl önce iki amaçla kurduk. Birincisi girişimci sayısını artırmak. Kendi işini yapan genç girişimcileri desteklemek. Çünkü girişimcilik zenginlik demektir.
 
Kurullarımız 81 ilde bu amaçla her yıl yüzlerce başarılı faaliyet düzenliyorlar. Kurullarımız Türkiye’de girişimcilik teriminin yaygınlaşması noktasında çok katkı verdi. Gençler bugün girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak görüyorsa; bunda kurullarımızın payı büyüktür. 
 
Dünya bir platform devrimini yaşıyor:
 
Türkiye’nin iktisadi geleceğinde girişimciliğin önemiyle ilgili birkaç tespit yapmak isterim. Geleceğimizi kurgularken önce küresel eğilimleri anlamalıyız. Dünya büyük bir hızla değişiyor. Bugün hayatımızın merkezinde olan birçok teknoloji bundan 10 yıl önce icat edilmemişti. Dünyanın en büyük şirketleri listesinde eskiden finans ve enerji şirketleri ağırlıklı olurdu. Artık küresel devler listesinde mazisi 10-15 yılı bulmayan teknoloji girişimlerini görüyoruz. Google, Facebook, Amazon, Apple ve Microsoft’un toplam değeri 3,5 trilyon doların üzerinde.
 
Dünya bir platform devrimini yaşıyor. Bu devirde artık araba sahibi olmadan dünyanın en büyük taşıma şirketi; Otel sahibi olmadan dünyanın en büyük konaklama şirketi; Ürün envanteri tutmadan dünyanın en büyük perakendecisi olmak mümkün.
 
21’nci Yüzyıl’da başarılı olmak için ya teknoloji işi yapmalıyız ya da işimize teknolojiyi entegre etmeliyiz. Eskiden girişimci olmak şimdiki gibi kolay değildi. İş kurarken ihtiyacın olan bilgiye erişmek zordu. Şimdi bilgi her yerde. Yeter ki sen doğru soruyu sor. 
 
Eskiden sermaye olmadan iş kurulamazdı. İşe yeni başlayan bir girişimcinin bankadan kredi alması mümkün değildi. Şimdi kamu destekleri var. O da olmazsa melek yatırımcılar var. Sermaye sahibi insanlar da yatırım yapacak iş fikirleri arıyorlar. Doğru iş fikri, iyi bir ekip ve çalışma azmi varsa sermaye artık sorun değil. 
 
Bir diğer önemli eğilim, dünya devleri eskiden sadece gelişmiş ülkelerden çıkardı. Şimdi durum değişti. ÜNİKORN dedikleri, milyar dolarlık değerlere ulaşan şirketler Endonezya’dan Arjantin’e her ülkeden çıkabiliyor. 
 
İsrail, Finlandiya ve Singapur’un ÜNİKORNları var. Böyle bir dünyada hem genç hem de girişimci olduğunuz için çok şanslısınız. Önceki nesillerden çok daha fazla imkana ve fırsata sahipsiniz. Güzel bir söz var. Fırsatın kazası olmaz. Bunu iyi değerlendirmelisiniz. 
 
Ankara Genç Girişimciler Kurulu’ndan beklentimiz büyük. Türkiye’nin başkentindesiniz. Hem nüfus hem de ekonomik büyüklük olarak Türkiye’nin 2’nci şehrindesiniz. Ankara, milyar dolarlık değerlemelere ulaşabilecek şirketlere ev sahipliği yapabilecek bir kent. Bu şehrin avantajları saymakla bitmez. Öncelikle Türkiye’nin en başarılı teknoparkları, En yüksek katma değeri üreten sektörleri ve dünya çapında üniversiteleri Ankara’da yer alıyor.
 
ATO’nun girişimleriyle Ankara’da yurtdışındaki birçok önemli merkeze direk uçuş var. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yanı başınızda. Daha önce de söylediğim gibi şehirdeki oda ve borsalar arkanızda. Siz başarılarınızla geri kalan 80 ile örnek olmalısınız. Bugün kurulun önümüzdeki dönem faaliyetleri konusunda istişare yapacaksınız. Umuyorum toplantı sonunda kısa-orta ve uzun vadeli önceliklerinizle ilgili iyi bir çerçeve çıkarabilirsiniz” dedi.
 
Kendinize güvenin:
 
Genç girişimcilere tavsiyelerde bulunan ATB Başkanı Yavuz, “artık devir değişti. Bizim saatlerce kütüphanelerde, ansiklopedilerden, kitaplardan yaptığımız araştırmalar artık 1 tane flash diskin içine sığıyor. Biz 2012 yılında silikon vadisini gezdik. Bizi gezdirmesi için orada çalışan Türkleri görevlendirmişler. Bize orada yaptıkları çalışmalardan bahsettiler ve 20 yıl sonraki teknolojileri anlattılar. Biz bunları yavaş yavaş görmeye de başladık. Sadece silikon vadisi değil. Japonya’da Toyota, Kore’de Hyundai fabrikalarını gezdik. Her yerde bizim gençlerimiz. Bulundukları yerin en parlak zekâları olmuşlar” ifadesini kullandı.
 
Yavuz, genç girişimcilere kendine güvenin çok önemli olduğunu hatırlatarak başarılı olmanın en önemli unsurlarını saydı: “Dürüst olun, işinizi sevin, işinize konsantre olun ve güvenli, istikrarlı büyüyün” dedi.
 
ATO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil İbrahim Yılmaz’ın konuşması:
 
Girişimciliğin bizim genetiğimizde bulunduğunu ifade eden Yılmaz, “girişimcilik bizim geleneğimiz. 5000 yıldır girişiyoruz. Biz gençlerimize destek olursak dünyanın yıldızı olacağımızdan hiçbir şüphem yok.
 
Genç Girişimciler Kurulu, bizim ATO’nun Yönetim Kurulu kadar önemlidir. Bu kurulun iyi çalışması için biz elimizden ne geliyorsa yapacağız. Çünkü Türkiye’nin en önemli unsuru genç nüfusudur. Gençlik demek değişim ve dönüşüm demektir” dedi.
 
Dönüşümün kaçınılmaz olduğunu ifade eden Yılmaz şöyle devam etti: “Doğru zaman ve zeminde hayatın bize sunduklarını değerlendirmek zorundayız. Bugün ATO olarak 160 bin üyemiz var. Bu 160 bin üyenin 100 bini dönüşüm yaşamak zorunda. Çünkü yakın gelecekte biz mesleklerimizin yüzde 70’ini kaybedeceğiz” şeklinde konuştu.


RESİMLER

Yayın Tarihi : 03.05.2019 / Okunma Sayısı : 998
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr